Україна і світ

Байден прибув до Німеччини, де обговорить із союзниками війну в Україні

У ніч з 17 на 18 жовтня президент США Джо Байден прилетів до Німеччини, де планує із союзниками обговорити війну в Україні. 

Про це Байден написав на власній сторінці у X (Twitter).

Байден у Німеччині: про що говоритиме із союзниками

– Ми приземлилися в Берліні. Ми готові привітати старих друзів і зміцнити наш тісний альянс, коли ми разом виступаємо за свободу і проти тиранії по всьому світу, – написав президент США. 

Радник Білого дому з питань нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Байден під час свого візиту до Німеччини обговорить із союзниками повномасштабну війну в Україні та шлях вперед.  

Салліван розповів, що лідери Великої Британії, Франції, Німеччини та США під час зустрічі обговорять, зокрема, два питання: 

  • Перше – повномасштабна війна Росії в Україні та шлях вперед. За словами радника з нацбезпеки США, особливо у світлі того факту, що всі чотири лідери вищеперелічених країн мали можливість особисто поспілкуватися з президентом Зеленським протягом останніх кількох тижнів і почули від нього його бачення розвитку подій.
  • Друге питання – події на Близькому Сході, в Ірані, Лівані, Газі, Ізраїлі.

Також лідери країн обговорять шляхи узгодження підходу щодо КНР, координацію промислових та інноваційних стратегій. Зокрема, сторони говоритимуть про штучний інтелект та перехід до чистої енергії. 

Зазначимо, що Байден ще минулого тижня планував приїхати до Німеччини для участі у засіданні Рамштайн. Однак візит було скасовано через ураган Мілтон, який вирував у США.  

За словами Саллівана, зустріч Контактної групи з питань оборони України відбудеться. Орієнтовно у листопаді на рівні лідерів у віртуальному форматі.  

Радник з нацбезпеки США не назвав точну дату зустрічі. 

Водночас під час спілкування із пресою на борту президентського літака Air Force One Салліван нагадав про позицію США, яку було озвучено під час саміту НАТО у Вашингтоні: місце України та майбутнє України – в Північноатлантичному блоці. 

Він пояснив, що для цього необхідно ще попрацювати над реформами та умовами безпеки. За словами Саллівана, необхідно зрозуміти, як побудувати міст від того, де ми зараз є, до можливого членства України в НАТО. 

На його думку, результати саміту у Вашингтоні стали відповіддю на це запитання. Радник з нацбезпеки США додав, що Джо Байден намагається зробити підтримку України такою, що буде розрахована на довгострокову перспективу. 

Раніше у Білому домі повідомляли, що президент Байден перебуватиме у Берліні менше ніж добу.

Джерело: Джо Байден, Голос Америки

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Джо Байден

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-18 07:36:12