Україна і світ

Генсек НАТО: Військова допомога Україні цього року перевищила 20 мільярдів доларів

Про це інформує Офіс Президента України.

Зокрема, вони обговорили кроки, які дадуть українцям більше захисту та безпеки.

Це вже третя зустріч Володимира Зеленського з Марком Рютте з моменту його вступу на посаду Генсека НАТО. За словами Президента, це свідчить про високий рівень відносин між Україною та Альянсом.

«Україна справді заслуговує стати 33-м членом НАТО одного дня, і тому ми зробимо все, щоб це сталося. Тому перший пункт Плану перемоги — це запрошення до НАТО. Українці продемонстрували, що ми здатні захистити спільні цінності», — заявив глава держави.

За його словами, саме запрошення України до Альянсу посилить країну дипломатично та наблизить до реального й справедливого миру.

«Було б неправильно політично залишити Україну поза межами Альянсу, коли на практиці Україна вже є частиною НАТО», — зазначив Президент.

Володимир Зеленський також подякував партнерам — членам Альянсу, які допомагають розвивати українське оборонне виробництво, відбудовувати обʼєкти критичної інфраструктури та надають військову допомогу.

«Ми розраховуємо на готовність членів НАТО до наступного саміту НАТО в Гаазі забезпечити вже оголошену ними фінансову допомогу Україні на загальну суму 40 мільярдів євро», — додав глава держави.

Марк Рютте зазначив, що країни — члени НАТО в першій половині цього року надали Україні 20,9 млрд дол. військової допомоги.

«Протягом останніх трьох тижнів я говорив з усіма союзниками. Є абсолютна єдність. Ми докладемо всіх зусиль, щоб Україна отримала все необхідне для захисту від росії. Ми продовжуватимемо це робити», — сказав Генсек НАТО.

За його словами, ця війна показала, що нестабільність у Європі може мати далекосяжні наслідки для всього світу.

«Китай став вирішальним чинником, що сприяє росії у війні проти України. І він не може й надалі підживлювати найбільший конфлікт у Європі з часів Другої світової війни без того, щоб це не вплинуло на його інтереси та репутацію. Іран і Північна Корея заправляють російську військову машину ракетами й безпілотниками в обмін на підтримку їхньої військової промисловості. Тому ми повинні чітко оцінювати виклики, що стоять перед нами», — наголосив Марк Рютте.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як повідомляла АрміяInform, Володимир Зеленський відвідав українських бійців, які лікуються у одному з військових госпіталів.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-10-18 07:23:57