Україна і світ

Рютте пообіцяв наблизити Україну до членства в НАТО

Фото: Getty Images

Новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте на посаді домагатиметься виконання зобов’язань, даних Україні з боку воєнного блоку – зокрема, щодо незворотності її шляху до вступу в НАТО.

Про це він заявив у своїй першій промові на посаді генсека.

Рютте назвав три головні пріоритети у своїй роботі у майбутньому, зазначивши, що одним із них буде посилити підтримку України та наблизити її до членства у НАТО.

– Тому що в Європі не може бути довготривалої безпеки без сильної, незалежної України. Я знаю з особистого досвіду, після збиття рейсу MH17 у 2014 році, що конфлікт в Україні не обмежується лінією фронту. Тож ми повинні зробити свою частину (роботи), – сказав Марк Рютте.

Рютте про зобов’язання НАТО перед Україною

Він сказав, що НАТО має виконати зобов’язання, дані Україні на вашингтонському саміті в липні цього року.

– Командування, фінансові обіцянки та незворотний шлях України до членства у воєнному блоці. Ми повинні зберігати цю підтримку в майбутньому, тому що місце України по праву – у НАТО, – наголосив Рютте.

Рютте також має намір працювати для того, щоб “зберегти НАТО сильним і гарантувати, що наша оборона залишиться ефективною і неймовірною проти всіх загроз”.

– Для цього нам потрібно більше сил із кращими можливостями і швидшими інноваціями. Це потребує більших інвестицій, тому що для того щоб зробити більше, ми маємо більше витрачати. Немає безоплатної альтернативи, якщо ми хочемо впоратися з майбутніми викликами і зберегти наш один мільярд людей у безпеці, – пояснив він.

Третім пріоритетом генсек назвав зміцнення партнерських відносин із “нашим унікальним і важливим партнером – Європейським Союзом і з країнами у всьому світі, які поділяють наші інтереси і цінності”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, під час виступу Марк Рютте, який офіційно очолив НАТО 1 жовтня, окреслив свої пріоритети на новій посаді та констатував, що “Україна перебуває на першому місці у списку”.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-01 13:00:54