Львівський портал

Під час війни ЦВК вирішила провести облік виборчих дільниць в Україні

Центральна виборча комісія прийняла постанову, якою в Україні дають старт переобліку постійних виборчих дільниць. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі ЦВК.

Так, на засіданні 20 вересня ЦВК ухвалила постанову №54 «Про відновлення функціонування автоматизованої інформаційно-комунікаційної системи «Державний реєстр виборців» у частині обліку виборчих дільниць, що існують на постійній основі».

Це означає, що в Україні, незважаючи на повномасштабну війну, почнуть переоблік постійних виборчих дільниць. До цього процесу не будуть залучати ті органи ведення реєстру виборців, які не функціонують через бойові дії або опинились під тимчасовою окупацією РФ.

У ЦВК пояснюють, що зараз потрібно оновити дані орієнтовно про 14 тисяч постійних виборчих дільниць, а це 43% від загальної кількості.

У коментарі Українській правді представники Центральної виборчої комісії уточнили, що це є планова робота, яку проводять щороку, й запевнили, що про підготовку до виборів не йдеться.

«Це регулярна планова робота, яка виконується постійно. У нас велика кількість внутрішньо переміщених осіб та зруйнованих приміщень. Ми вже раніше здійснювали певні заходи, а тепер настав час оновити інформацію про виборчі дільниці. Це не означає, що вибори будуть найближчим часом, мова йде виключно про планові технічні роботи. Подібні заходи відбуваються щороку відповідно до постанов. Головна мета – підготувати базу даних до можливих виборів після закінчення війни. Зараз це лише технічна робота, і про організацію виборів не йдеться», – прокоментували в комісії.

У ЦВК додають, що наприкінці 2023 року вирішили частково відновити функціонування автоматизованої інформаційно-комунікаційної системи «Державний реєстр виборців», запустивши оновлення баз даних.

Втім дотепер виявлено більше 11,5 млн випадків зміни виборчої адреси виборців (а це 33% записів у базі даних), 36 тисяч випадків перейменування вулиць і найменування нових. Встановлено, що майже 87 тисячам нових житлових будинків в Україні присвоїли номери, але не віднесли до меж жодної постійної виборчої дільниці.

Також, за наявною у ЦВК інформацією, на сьогодні зруйновано або пошкоджено понад 7,5 тисяч приміщень для голосування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-30 16:48:49