Львівський портал

Львівські медики врятували 8-річну дівчинку з вадою серця

Дитячі кардіохірурги виконали надскладне втручання на серці дитини із вродженою вадою – головні судини були розташовані в неправильному положенні. Про це повідомили у львівській дитячій лікарні святого Миколая.

«Ще коли сердечко дівчинки формувалося в материнському лоні, дві ключові в організмі судини, які несуть кров від серця до всіх органів і тканин, зайняли не своє положення. Простими словами, аорта та легенева артерія помінялися місцями. Перша виходила із правого шлуночка, а друга із лівого. У здоровому ж серці все має бути з точністю до навпаки», – йдеться у повідомленні.

Окрім того, між серцевими шлуночками дитини утворився великий отвір, а клапан легеневої артерії був небезпечно звужений, що обмежувало кількість крові, яка потрапляла до легень.

У лікарні зазначили, що вроджена вада серця згубно впливала на стан дитини та якість її життя. До легень Аліни потрапляло замало крові, а отже бракувало і кисню в організм. Дівчинці ставало все важче дихати, її пальчики синіли, вона часто непритомніла. Аліна не могла навіть побігати на перерві з однокласниками. Також через вроджену ваду дівчинка повільніше росла: у 8 років виглядала на 6.

Єдиний спосіб цього не допустити – це хірургічна корекція вродженої вади. Спеціалісти лікарні святого Миколая вирішили виконати радикальну корекцію, так звану Half Turned Truncal Switch (HTTS) або напівротацію артеріального трункуса. В Україні таку операцію виконали вперше.

Багатоетапна відкрита операція на серці тривала 9 годин і минула успішно.Наразі Алінка вже повністю відновилася після втручання та вдихає повітря на повні легені, багато бігає, не боячись зомліти.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-30 10:54:58