Україна і світ

Буде холодно, але не скрізь: прогноз погоди на першу декаду жовтня

Фото: Факти ICTV

Погода в Україні у вихідні набуде осінніх відтінків, а в першу декаду жовтня похолодання відчують жителі західних регіонів, проте заморозки синоптики поки не прогнозують.

Детально про погоду в останні вихідні вересня та на початку жовтня Фактам ICTV розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталя Птуха.

Погода в Україні на вихідні – 28 і 29 вересня

– У вихідні зміниться синоптична ситуація. І саме з неділі більшість областей відчуватимуть осінній присмак погоди, особливо західні та північні регіони, а у південних та східних ще зберігатиметься літній характер погоди, – каже Наталя Птуха.

Таку контрастну картину на території України, за її словами, спричиняє передусім атмосферний фронт із Північної Європи, який зумовлює надходження холодних повітряних мас до західних та північних областей.

Щодо опадів, то вони очікуються саме у західній частині, причому різної інтенсивності.

– У суботу, 28 вересня, помірні дощі, місцям значні. Переважно значні – це Львівщина та Закарпаття. У неділю дощі теж ще не припиняться, – наголосила синоптикиня.

Температура у вихідні, як каже Птуха, різнитиметься, залежно від того, як пролягатиме атмосферний фронт.

Якщо в суботу вночі ще +13-18°C, а у денні години у більшості областей +23°C і навіть +29°C, тобто буде ще досить спекотно, навіть у західних областях +19-25°C у денні години, то вже в неділю синоптикиня прогнозує відчутне похолодання саме на Заході, а також Житомирщині.

– Там взагалі температура упродовж доби – від +9°C до +14°C. Ось такий різкий контраст – практично на 10 градусів нижче у порівнянні з суботою. Трохи буде тепліше у Київській, Вінницькій та Чернігівській областях. У денні години в неділю +18-23°C, – пояснила вона.

Під час проходження атмосферного фронту в західних областях переважатиме північний вітер, швидкість 7-12 м/с.  А 29 числа на Заході та Півночі місцями пориви до 15-20 м/с, а в Карпатах ще вище.

Фото: Рixabay

Прогноз погоди з понеділка, 30 вересня

На початку тижня атмосферний фронт поступово втрачатиме свою силу, тому на Заході та Півночі місцями ще ймовірні невеликі дощі, а на високогір’ї Карпат (і лише там) в ніч на 30 вересня можливий мокрий сніг.

Загалом буде менше опадів, проте поле підвищеного тиску пануватиме не довго, і вже наприкінці наступного тижня знову може надійти атмосферний фронт з дощами.

Птуха каже, що у понеділок у західній частині України буде відчутно холодніше: вночі лише +2-9°C, вдень +9-14°C.

Проте на решті території ще відносно тепло (переважно Південь, Центр та Схід) – у денні години +20-25°C. У північних регіонах +14-19°C.

Погода на першу декаду жовтня 2024

– Перша декада жовтня у західних областях буде прохолоднішою, навіть нижчою трошки за кліматичну норму для цього місяця. Водночас на Півдні та Сході навпаки – на 1-1,5 градуса вище норми, – розповідає Птуха.

Що стосується центральних регіонів, Київщини й частково північних областей, тут, як зауважила вона, буде близько до кліматичної норми жовтня.

Синоптикиня запевнила, що про заморозки у цей період не йдеться.

Фото: Рixabay

– Якщо говорити про початок жовтня – 1, 2, 3 числа – без опадів. Температура у західних та північних областях вночі +4-9°C, тобто це не заморозки, але вдень +13-18°C, – наголошує вона.

У південних і східних регіонах вночі очікується +7-12°C, вдень до +20-25°C.

– А 4 жовтня вночі у західних та північних регіонах, а вдень в Україні, крім Півдня – дощі, – прогнозує Птуха.

Цього дня на Заході та Півночі вночі +5-11°С, вдень +11-16°С, на Півдні та Сході країни +18-23°С.

5-7 жовтня переважатиме суха погода, лише 6 жовтня на Закарпатті, а 7 жовтня в західних областях невеликі дощі. Вночі очікується +4-9°С, вдень до +13-18°С.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Загалом в Укргідрометцентрі прогнозують середню місячну температуру повітря у жовтні на рівні +7-13°С, що на 1-1.5° вище за норму.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-28 08:00:54