Україна і світ

Кабмін спростив механізм виплат у разі загибелі чи поранення військового

Фото: Depositphotos

Кабмін затвердив постанову, якою спростив механізм виплат в разі отримання інвалідності або загибелі українських військовослужбовців.

Про це йдеться у постанові №1090 КМУ від 24 вересня 2024 року.

Механізм виплат за загибель чи поранення військових спростили

Для призначення грошової допомоги в разі поранення чи смерті військового, треба подати заяву до Міністерства у справах ветеранів.

Її можна заповнити та надіслати в електронній або паперовій формі. Також це можна зробити через застосунок Дія.

Рішення про призначення та виплату одноразової грошової допомоги ухвалюватиме Мінветеранів. Якщо заяву буде схвалено, кошти одноразової грошової допомоги перекажуть на банківський рахунок отримувача.

Розмір одноразової грошової допомоги у випадку встановлення інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання залежатиме від групи інвалідності:

  • І група — 400 прожиткових мінімумів (1,21 млн грн);
  • ІІ група — 300 прожиткових мінімумів (908 тис. грн);
  • ІІІ група — 250 прожиткових мінімумів (757 тис. грн).

Також постанова уряду регулює питання виплати за загибель членів добровольчих формувань, правоохоронних органів чи інших силових структур, які не мали статусу військовослужбовця.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Крім того на час воєнного стану мінімальна виплата у разі загибелі військового у зв’язку з виконанням бойових завдань не може становити менше 15 млн грн. Враховуючи, що 750 прожиткових мінімумів – менш як 15 млн грн, насправді розмір виплати не змінюватиметься і на час воєнного стану становитиме 15 млн грн.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-25 12:13:10