Україна і світ

Не витрачати енергію на безплідні переживання: які дії допоможуть поліпшити наше життя


Експерти популярної онлайн-платформи Психологічна підтримка пояснили, як не витрачати енергію на безплідні переживання через обставини, які нам не до снаги змінити, та зосередитися на своїх реакціях і діях, які можуть покращити наше життя.

Здатність обирати

– Світ навколо нас постійно змінюється, і, на жаль, іноді ці зміни призводять до найтемніших моментів у нашому житті. Але одна річ завжди залишається – наша здатність обирати, – зазначають психологи.

Едіт Егер, яка пережила жахіття концтабору, у своїй книжці «Вибір» зазначає, що в екстремальних умовах важливо зосереджуватися не на тому, що ми не можемо контролювати, а на тому, що справді в наших силах.

Острівці стабільності

Психологи сформулювали кілька дуже важливих порад, які допоможуть нам пережити страшний і темний час:

дайте собі право на емоції. Немає правильного чи неправильного способу справлятися з емоціями. Придушення почуттів тільки поглиблює стрес. Важливо знайти безпечний простір для вираження емоцій – через слова, сльози, спорт, роботу або творчість;

створіть острівці стабільності. Навіть невеликі рутинні дії можуть дати вашому мозку сигнал про те, що життя триває. Не ізолюйтеся від оточення, адже соціальна підтримка важлива для подолання травми. Діліться своїми переживаннями – це допомагає зцілитися;

вірте у свою внутрішню силу. Незважаючи на труднощі, ви завжди можете обирати, за що боротися і на чому фокусуватися. Можна зануритися в негативні новини або ж, як Едіт Егер, спрямувати свою увагу на позитив – творити, вчитися, допомагати іншим і плекати мрії.

Пам’ятайте, що ви маєте силу змінити своє життя. Кожен день – це нова можливість для зростання і розвитку. Вірте в себе і свої можливості, закликають експерти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Психологічна підтримка

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-24 09:12:02