Україна і світ

Хворобу переносять комарі: у штаті Нью-Йорк людина захворіла на східний кінський енцефаліт


У штаті Нью-Йорк зареєстровано випадок захворювання людини на рідкісне захворювання, що переноситься комарами – східний кінський енцефаліт. Це перший підтверджений випадок захворювання людини, зареєстрований у штаті з 2015 року.

Вакцини та лікування не існує

– Інфекцію було зареєстровано в окрузі Ольстер, приблизно за 160 км на північ від Нью-Йорка. Вакцини від цієї хвороби, відомої як EEE, не існує, як і ліків, жителів штату закликають вживати запобіжних заходів, щоб уникнути укусів комарів, – ідеться в повідомленні.

Східний кінський енцефаліт вважається ендемічним захворюванням у Північній Америці, тобто випадки зараження на континенті відбуваються постійно.

У 2019 році у США було зареєстровано 38 випадків і 12 смертей – найбільший спалах вірусу за понад 50 років. Жоден із цих випадків не був зареєстрований у Нью-Йорку. За даними CDC, у середньому в країні реєстрували трохи більше ніж дев’ять випадків зараження на рік із 2003 до 2023 року.

Статистика

За даними Центрів із контролю і профілактики захворювань, випадки зараження людей вірусом було зареєстровано щонайменше в шести інших штатах цього літа, більшість із них на північному сході.

Станом на 17 вересня агентство зареєструвало 10 випадків захворювання людей на EEE по всій країні, перш ніж було підтверджено випадок у Нью-Йорку.

Симптоми

У багатьох людей, укушених інфікованим комаром, симптоми не проявляються. У тих, у кого вони проявляються, можуть виникнути головний біль, лихоманка, озноб і блювота. Важкі випадки захворювання можуть призвести до судом, коми та енцефаліту або набряку мозку.

Близько третини випадків закінчуються летальним результатом, а більше половини призводять до довгострокових неврологічних ускладнень.

Профілактика

Експерти кажуть, що найкращий спосіб запобігти хворобі – уникати укусів комарів. Деякі запобіжні заходи, які вони рекомендують, включають носіння штанів і довгих рукавів, застосування сильного репеленту від комарів і перебування в приміщенні в сутінках.

Комарі продовжуватимуть переважати, поки погода не стане досить холодною, щоб стояча вода, де розмножуються комахи, замерзла. Очікується, що це станеться не раніше середини жовтня в багатьох частинах Нью-Йорка.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-22 10:40:34