Україна і світ

Родом із 19ф90-х: учені з’ясували, що старі й недорогі препарати від мігрені кращі за сучасні


Міжнародна команда вчених під час дослідження з’ясувала, що старі та дешевші ліки від мігрені виявилися ефективнішими за нові та дорожчі аналоги.

Родом із 1990-х

Під час наукового експерименту вчені проаналізували ефективність 17 найчастіше застосовуваних ліків для лікування гострої мігрені.

– Хоча всі досліджені препарати допомогли позбутися болю за дві години, винайдені в 1990-х спеціально для лікування мігрені триптани виявилися найефективнішими, – йдеться в повідомленні.

Але, як зазначають дослідники, їх слід з обережністю приймати людям у групі підвищеного ризику серцево-судинних захворювань.

Дослідження

Науковці проаналізували результати попередніх 184 досліджень ефективності різних препаратів від мігрені, які проводили більш ніж на 89 тис. осіб.

Як виявилося, найефективнішими для полегшення болю через дві години після приймання були елетриптан, ризатриптан і суматриптан – препарати з групи похідних амінокислоти триптофану, які почали продавати ще в 90-х роках минулого століття.

У чому важливість відкриття

Для запобігання появи болю наступної доби також допоміг ібупрофен, який належить до нестероїдних протизапальних препаратів і є ліками першого вибору для терапії нападів мігрені.

За словами вчених, це відкриття може змусити переглянути рекомендації щодо лікування мігрені, а також сприяти більшій доступності ефективних проти неї препаратів. Адже зараз навіть відносно дешевий елетриптан коштує близько 300 грн за три таблетки в найменшому дозуванні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: nauka.ua

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-20 14:31:02