Україна і світ

Інфляція 2024: що буде з цінами та курсом валют в Україні

Фото: Getty Images

11 вересня 2024 року НБУ затвердив Принципи грошово-кредитної політики.

Цим документом було визначено основні принципи, цілі та завдання монетарної політики, а також особливості застосування монетарних інструментів на час повномасштабної війни та певний період повоєнного відновлення.

Основні засади грошово-кредитної політики передбачають, що НБУ і надалі застосовуватиме режим гнучкого інфляційного таргетування для підтримання цінової стабільності.

У Національному банку зазначають, що монетарна політика НБУ спрямовується на приведення інфляції до цілі 5% на належному горизонті політики, який не перевищуватиме 3 роки.

Водночас важливим завданням залишатиметься збереження стійкої та контрольованої ситуації на валютному ринку й підтримання двосторонніх коливань обмінного курсу.

Який буде курс валют найближчим часом — читайте прогноз експерта на 2024 рік на Фактах ICTV.

Інфляція в Україні: що відомо про курс валют на найближчий час

У коментарі Фактам ICTV економіст, інвестиційний банкір Сергій Фурса пояснив, що Принципи грошово-кредитної політики змінилися за час війни. У нас зараз де-факто спостерігається фіксований валютний курс, а економічні умови не притаманні нормальному часу. Саме тому політика Нацбанку так само змінилася.

Що стосується інфляції 2024, експерт зазначає, що станом на зараз курс валют НБУ перебуває під абсолютним контролем національного банку. Якихось різких рухів не очікується. Тобто їх найближчим часом не буде.

За наявності зовнішньої допомоги, проблем з утриманням курсу під контролем також не буде. Тому в найближчий рік, напевно, буде спостерігатися дуже помірна девальвація. Оскільки тримати курс стабільним під час війни не дуже доречно. Спостерігається величезний торговельний дефіцит і тому буде дуже помірна поступова девальвація.

— Те що ми бачили цього року, буде продовженням такої ж самої ситуації наступного року. Процес інфляції цього року прискорений, але він має лишитися в межах 10%, власне плюс-мінус така ситуація очікується й наступного року, — каже Сергій Фурса.

Спостерігається помірна інфляція в Україні, яка, з огляду на війну в нашій країні, має дуже оптимальний показник. Тобто суттєвих змін найближчим часом не передбачається, – зазначив експерт.

Інакше кажучи, як зазначається в повідомленні Національного банку України, де-факто НБУ повернувся до режиму таргетування інфляції в 1-му півріччі 2024 року та заявив про наміри зберегти помірні темпи інфляції в цьому році та повернути її до цілі 5% у найближчі роки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Детальніше про основні засади грошово-кредитної політики на середньострокову перспективу можна дізнатися на сайті Національного банку України за посиланням.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-16 16:03:40