Україна і світ

Коли збирати обліпиху: інструкція та оптимальні терміни


Обліпиха – цінна ягода, багата на вітаміни та мінерали. Час збору плодів безпосередньо впливає на їхню якість і корисні властивості.

Факти ICTV розбиралися, коли ж настає оптимальний момент для збору цього скарбу вашого саду.

Коли потрібно збирати обліпиху: терміни

Занадто ранній збір може призвести до того, що ягоди будуть кислими і не до кінця дозрілими. Занадто пізній – до їхнього перезрівання, що може негативно позначитися на їхньому смаку і лежкості. Залежно від періоду дозрівання, в плодах накопичуються різні вітаміни і мікроелементи. Дозрілі ягоди мають солодший і насиченіший смак.

Зараз дивляться

Коли збирати обліпиху:

  • Ранні сорти дозрівають зазвичай наприкінці серпня – на початку вересня, пізні – у жовтні.
  • Тепле літо сприяє більш ранньому дозріванню.
  • Якщо ви плануєте зберігати ягоди, краще збирати їх у суху погоду, коли вони повністю дозріли.
  • Для приготування соків і варення можна збирати трохи недозрілі плоди.

Стиглі ягоди набувають яскравого помаранчевого або жовтого кольору. Вони стають солодкими або кисло-солодкими. Стиглі плоди легко відокремлюються від гілочки.

Як правильно збирати обліпиху

Збір обліпихи – заняття не з легких, оскільки чагарник має гострі колючки. Щоб полегшити процес, можна використовувати такі способи:

  • Збір вручну – це найпростіший, але і найбільш трудомісткий спосіб. Акуратно зривайте ягоди пальцями, намагаючись не пошкодити гілки. Під кущ заздалегідь постеліть плівку або тканину для збору опалих ягід.
  • Збір за допомогою спеціальних щипців. Щипці дозволяють швидко й акуратно знімати ягоди з гілок, не пошкоджуючи їх.
  • Струшування. Під кущ постеліть плівку або тканину. Акуратно постукайте по гілках палицею, щоб ягоди опали. Цей спосіб підходить для стиглих ягід, які легко відокремлюються від гілок.

Обов’язково надягайте щільні рукавички, щоб захистити руки від колючок. Краще збирати плоди в сонячну погоду, щоб вони не були вологими.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зібрану обліпиху можна зберігати в холодильнику протягом кількох днів. Для тривалішого зберігання її можна заморозити, висушити або приготувати з неї різні заготовки (соки, варення, компоти).

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-11 13:41:46