Україна і світ

Згорілу градирню на ЗАЕС, ймовірно, доведеться знести – глава МАГАТЕ

Градирню на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції, яка була пошкоджена внаслідок пожежі минулого місяця, ймовірно, доведеться знести.

Про це заявив гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі після свого п’ятого візиту на Запорізьку АЕС.

Згорілу градирню на ЗАЕС доведеться знести

– До сьогоднішнього дня ми не могли дістатися до цієї точки, високо у вежі, тому ми можемо набагато краще оцінити завдані збитки. Ця велика споруда непридатна для використання в майбутньому, тому її, ймовірно, знесуть у майбутньому, – сказав Гроссі. 

Зараз дивляться

На відео також видно, як гендиректор МАГАТЕ інспектує насосну станцію для забезпечення водою, якої бракує після руйнування російськими загарбниками Каховської ГЕС у червні 2023 року на півдні України.

Крім того, Гроссі відвідав сховище ядерного палива. 

Зазначимо, що гендиректор МАГАТЕ Гроссі вже вп’яте відвідав Запорізьку атомну електростанцію. Цього разу під час свого візиту він зосередив увагу на значних збитках, завданих пожежею на одній із її градирень на початку серпня. 

Пожежа на ЗАЕС 11 серпня

Нагадаємо, що ввечері 11 серпня російські загарбники влаштували пожежу на Запорізькій АЕС, підпаливши у градирні автомобільні шини. 

Причиною пожежі в градирні №1, називають недбалість окупантів або свідомий підпал. 

Вже на ранок 12 серпня пожежу на території ЗАЕС вдалося загасити.

Президент Володимир Зеленський прокоментував цей злочин РФ й зазначив, що лише український контроль над ЗАЕС може гарантувати повернення до повної безпеки. 

Своєю чергою, фахівці МАГАТЕ після огляду градирні на ЗАЕС 13 серпня ні залишків шин, ні залишків дронів не помітили.

Джерело: МАГАТЕ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Рафаель Гроссі 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-05 09:12:04