Україна і світ

Осенняя подкормка деревьев: как проводить процедуру


Осінь на дворі, а значить прийшов час проведення певних маніпуляцій у саду. Однією з таких є внесення добрив. Чим підживити дерева восени та як це зробити правильно – у матеріалі Фактів ICTV розповів наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Осіння підгодівля дерев: навіщо потрібна процедура

Восени чимало роботи в саду. Необхідно прибирати опале листя, удобрювати рослини, а ще готувати їх до зими. Вся ця робота потребує не лише бажання, ентузіазму і доброго настрою, а й певних знань та умінь.

Процедура підживлення восени досить важлива, оскільки підвищує міцність кореневої системи та стійкість дерев до холодів.

Зараз дивляться

– Так, осіння підгодівля дерев зміцнить їх кореневу систему та може значно підвищити морозостійкість, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Осіннє підживлення плодових дерев: коли проводити маніпуляцію

Період внесення добрив під плодові дерева припадає на середину жовтня.

– Найкращий час проведення підживлення дерев восени – середина осені, – додає Олексій Колесник.

Загалом це залежить від кліматичних умов регіону та погоди. Головний орієнтир – майже все листя має опасти. Тоді і можна починати осінню підгодівлю дерев.

Також деякі садівники зважають на періоди збору врожаю та проводять підживлення плодових дерев одразу після. Кущі звичайних сортів малини, смородини, ранні сорти аличі і слив підгодовують з серпня і до перших заморозків, пізні груші і яблука – наприкінці вересня і в жовтні.

Якими добривами удобрювати дерева восени

Часто садівники не знають, чим підживити плодові дерева восени. Тут все просто – головний акцент має бути на калійних та фосфорних добривах

– Основний акцент при осінньому підживленні варто робити на калійних та фосфорних добривах. Саме вони беруть участь у підвищенні морозостійкості та розвитку коріння, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

  • Фосфорно-калійні добрива

Під кожне плодове дерево вносять суперфосфат та сульфат калію. Добрива потрібно закладати разом із перегноєм чи насипати у пристовбурні кола і полити водою.

  • Комплексне підживлення

Такі підгодівлі дерев восени продаються у кожному агромагазині і призначені для універсального чи виключно осіннього підживлення дерев.

Восени яблуні та груші також можна поливати розчином декількох добрив – селітрою та мідним купоросом.

  • Органічні добрива

Осіннє підживлення дерев радять проводити і органічними добривами – часто застосовуються для цього гній та перегній.

Так, перегній поліпшує структуру ґрунту, прямо впливає на урожай і забезпечує фруктове дерево всіма необхідними корисними речовинами. Схожі функції має і гній.

Не рекомендується вносити під зиму азотні та азотовмісні комплексні добрива. Вони стимулюють ріст молодих зелених пагонів, які вже не встигнуть одерев’яніти і взимку гинуть. Замість формування плодових бруньок дерева і кущі даремно втрачають сили на непотрібну вже зелену масу.

Осіннє підживлення плодових дерев: які ознаки вказують на потребу

Загалом не варто нехтувати процедурою підживлення дерев восени. Однак певні ознаки додатково промовисто вказують на нагальну потребу провести підгодівлю плодових дерев. Це перш за все тьмяне та деформоване листя, а також невисока врожайність.

– Повільне зростання, маленька врожайність, бліде або деформоване листя – це найчастіші симптоми дефіциту поживних речовин, – говорить наш постійний експерт із рослин Олексій Колесник.

Крім того, важливо наголосити, що весняно-літні підживлення не можуть замінити внесення добрив восени.

Як провести підживлення дерев восени правильно: доза та схема

Загалом мінеральних калійно-фосфорних добрив необхідно розсипати у саду під кожне дерево і кущ. І тут головне – дотримуватися рекомендованого дозування, яке вказує виробник на пакуванні того чи іншого засобу підживлення.

Однак є загальні особливості, які необхідно враховувати. На важких щільних суглинках – норма добрив на 10-20% менше рекомендованих. На легких піщаних – вносьте більше, приблизно на 20%, оскільки мікроелементи вимиваються з ґрунту швидше.

Щоби зорієнтуватися, скільки вам потрібно гранульованих добрив, оцініть обсяг так, одна-дві столові ложки на 1 м², площі під кроною.

Фото: Pexels

Щодо органічних добрив, то лише повністю перепрілу органіку восени вносять у пристовбурні кола під час перекопування ґрунту, а потім мульчують сіном чи іншими матеріалами. Так, наприклад, гній до внесення у якості добрива у ґрунт повинен полежати не менше трьох років.

Знадобиться один-два відра під плодові кущі, три-чотири – під молоді дерева, п’ять-вісім – під дорослі.

Зауважимо, що підживлення потрібно вносити рівномірно, застосовуючи граблі чи інший інвентар.

– Дотримуючись рекомендованої дози, зазначеної на упаковці обраного добрива, рівномірно розподіліть підживлення по поверхні ґрунту навколо дерева, використовуючи граблі чи інший інструмент, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Після осінньої підгодівлі дерев посипте і розпушіть ґрунт або злегка перекопайте.

Осіння підгодівля плодових дерев: догляд після маніпуляції

Головне – після внесення добрив не нехтувати поливом, оскільки саме він допоможе речовинам швидше проникнути у ґрунт.

– Для кращого розчинення добрив і їх швидшого потрапляння у рослину рясно поливайте ваші дерева, але не допускайте перезволоження, – зауважує наш постійний експерт із рослин Олексій Колесник.

Мульчування допоможе утримати вологу у ґрунті та захистить кореневу систему від морозів.

І не забувайте, щоб дерева добре перезимували і дали багатий урожай наступного сезону, їх потрібно не лише підживити, а ще й здійснити обробку від шкідників та хвороб, обрізку, полив та захист від гризунів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, обов’язковою маніпуляцією в саду восени, яка захищає від морозів та шкідників, є побілка дерев. Як провести процедуру правильно, читайте за посиланням.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-04 13:14:14