Україна і світ

Без несподіванок: якими будуть ціни на АЗС у вересні 2024


Вересень – зміна сезону, яка торкнеться не тільки нашого гардеробу, а й авто. Ціни на АЗС цікавлять багатьох водіїв, а підняття акцизів тільки додає питанню невизначеності.

Аналітик консалтингової компанії Нафторинок Олександр Сіренко спрогнозував зміни в ціні на пальне у вересні 2024 року.

Що буде з цінами на пальне

Експерт зазначив, що в серпні нафту на світовому ринку продавали дешевше, ніж у липні – різниця становить близько 6-7%. Це вплинуло на гуртову вартість дизельного пального і бензину на кордоні України.

Зараз дивляться

– Уже шостий місяць спостерігається профіцит дизеля. Багато пропозицій на ринку, і ситуація збиває ціну. Щодо бензину – оптова націнка плюс-мінус зберігається. Трейдери відчули дефіцит бензину, тому збільшиили його постачання, – заявив Сіренко.

За словами експерта, валюта також впливає на вартість пального. Долар як піднімався, так і опустився за місяць, а євро, в якому нараховується акциз, перетнув межу 46 грн.

Але головним фактором впливу на ціни є підняття акцизів – закон чекає підпису президента.

Ціни на бензин, дизель і газ у вересні 2024

Ціни на АЗС на бензин, дизель і газ можуть як зрости, так і залишитися на колишньому рівні.

– Трейдери почали піднімати ціни на пальне раніше за факт підняття акцизів. Ми не спостерігаємо змін у ціновій стелі бензину і дизеля, але є зростання вартості газу на заправках. Загалом зараз на АЗС існує велика націнка, і навіть просідання нафти в котируванні дизпального та бензину в ЄС не вплинуло на ціни. Можливо, зараз ціна на обидва види пального не змінюватиметься на різницю податків. Але якщо це станеться, то це буде нечесно по відношенню до споживача, – додав Олександр.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що стосується газу, то його вартість уже зросла на 1-1,50 грн за літр, і зростання триватиме до 5 грн. Експерт нагадав, що підняття акцизів буде поступовим протягом чотирьох років у форматі шести етапів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-26 14:54:16