Україна і світ

Білорусь стягнула армію до кордону з Україною – Київ закликав відвести війська

Фото: Getty Images

Білорусь стягнула до кордону з Україною свої Збройні сили з танками, артилерією, РСЗВ, ППО та інженерною технікою. Також зафіксована присутність вагнерівців.

Мінськ заявляє, що біля кордону з Україною нібито проводять військові навчання.

У МЗС України закликали Білорусь відвести війська від кордону з Україною, адже проведення навчань поблизу кордону та Чорнобильської АЕС створюють загрози нацбезпеці України та світовій безпеці загалом.

Зараз дивляться

Білорусь стягнула війська – реакція МЗС

За даними української розвідки, ЗС Білорусі у Гомельській області поблизу північних кордонів України під виглядом навчань зосереджують значну кількість особового складу, зокрема Сил спеціальних операцій, озброєння та військової техніки, включно з танками, артилерією, РСЗВ, засобами ППО та інженерною технікою.

Також зафіксована присутність найманців колишньої ПВК Вагнера.

У МЗС України наголосили, що проведення навчань в прикордонній смузі та безпосередній близькості до Чорнобильської АЕС створює загрози нацбезпеці України та світовій безпеці загалом.

— Закликаємо посадових осіб Республіки Білорусь не робити трагічних для власної країни помилок під тиском Москви, а її Збройні сили — припинити недружні дії та відвести війська від держкордону України на відстань, що перевищує дальність ураження наявних у РБ систем вогню, – йдеться у заяві МЗС.

У відомстві наголосили, що Україна ніколи не робила та не збирається робити жодних недружніх дій проти білоруського народу.

— Застерігаємо, що у разі порушення держкордону України з боку Білорусі, наша держава вживе всіх необхідних заходів у порядку реалізації гарантованого Статутом ООН права на самооборону. При цьому всі скупчення військ, військові об’єкти і шляхи постачання на території Білорусі будуть законними цілями для ЗСУ, – підкреслили в МЗС.

Гомельська область на карті

Скриншот: Google Maps

Гомельська область у Білорусі розташована на південному сході країни. Вона межує з Україною та Росією. Адміністративним центром області є місто Гомель.

Повномасштабна війна в Україні триває вже 914-ту добу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та на карті повітряних тривог в Україні.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-25 21:18:53