Україна і світ

Хезболла атакувала Ізраїль сотнями ракет: реакція США

Фото: Getty Images

В неділю вранці, 25 серпня, терористи ліванського угруповання Хезболла атакували Ізраїль ракетами та безпілотниками у відповідь на вбивство свого командувача Фуада Шукра. 

Про це інформує The Times of Israel та Reuters. 

Хезболла атакувала Ізраїль ракетами та БпЛА

Хезболла заявила, що випустила понад 320 ракет Катюша по Ізраїлю та вразила 11 військових цілей.  

Зараз дивляться

За словами бойовиків, обстріл завершив перший етап відповіді на вбивство Фуада Шукра, старшого командира в Бейруті, проте повноцінна відповідь займе деякий час. 

Незадовго до ударів ізраїльські літаки вразили цілі Хезболли в Лівані, оскільки військові оцінили, що Хезболла готується почати обстріл Ізраїлю. 

На півночі Ізраїлю пролунали попереджувальні сирени і численні вибухи в декількох районах, коли ізраїльська система протиповітряної оборони Залізний купол збила ракети, що летіли з південного Лівану.

За даними служби швидкої допомоги, в Ізраїлі не було повідомлень про постраждалих. 

Ізраїльські військові видали інструкції цивільної оборони від центральної частини Ізраїлю на північ, обмежуючи зібрання, але дозволяючи людям виходити на роботу, якщо вони можуть швидко дістатися до бомбосховищ.  

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант оголосив надзвичайний стан, і польоти в та з аеропорту Бен-Гуріон у Тель-Авіві були призупинені, але адміністрація аеропорту заявила, що нормальна робота аеропорту відновиться до 7 ранку за місцевим часом. 

Відповідь Ізраїлю на обстріл з боку Хезболли 

Близько 100 ізраїльських літаків завдали ударів по більш ніж 40 пусковим пунктам Хезболли на півдні Лівану незадовго до ударів, знищивши тисячі стволів пускових установок, які були націлені переважно на північ Ізраїлю, але з деякими цілями в центральних районах. 

Джерело в органах безпеки Лівану повідомило, що Ізраїль завдав щонайменше 40 ударів по різних містах на півдні країни, що стало одним з найінтенсивніших бомбардувань з часу початку бойових дій у жовтні минулого року. 

Мешканець південного ліванського міста Зібкін, що розташоване приблизно у 7 км від кордону, розповів Reuters, що вперше прокинувся від звуку літаків і гучних вибухів ракет – ще до світанкової молитви. За його словами, це було схоже на апокаліпсис. 

Армійське радіо Ізраїлю з посиланням на офіційних представників оборонного відомства, повідомило, що, за оцінками військових, обстріл Хезболли на півночі Ізраїлю був “імпровізованим” після превентивного удару ізраїльських літаків по пускових установках Хезболли.

Реакція США на обмін ракетними ударами між Ізраїлем і Хезболлою 

У Білому домі прокоментували обмін ракетними ударами між Ізраїлем і Хезболлою сьогодні вранці.  

Офіційний представник Ради національної безпеки в Білому домі Шон Саветт заявив, що ескалація конфлікту між Ізраїлем і Хезболлою викликала побоювання з приводу ширшого регіонального конфлікту, до якого можуть бути залучені як Сполучені Штати, так і Іран. 

Представник Білого дому зазначив, що президент Джо Байден уважно стежить за розвитком подій. 

Саветт розповів, що американські високопосадовці постійно спілкуються зі своїми ізраїльськими колегами.  

– Ми продовжуватимемо підтримувати право Ізраїлю на самооборону і працюватимемо над стабільністю в регіоні, – зазначив представник Білого дому.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: The Times of Israel, Reuters

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-25 11:13:49