Україна і світ

Експерт про безоплатне щеплення для дівчаток, яке убезпечить їх від раку шийки матки


Вакцинація дівчаток від папіломавірусу здатна убезпечити їх від раку шийки матки в дорослому житті. Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я КМВА Валентина Гінзбург.

За рахунок місцевого бюджету

Валентина Гінзбург зазначила, що такі щеплення не входять до обов’язкового календаря, проте завдяки реалізації заходів міської цільової програми “Громадське здоров’я” вакцина закуповується коштом місцевого бюджету і доступна на безоплатній основі.

– Щеплення від папіломавірусу рекомендується робити до початку статевого життя. Вони безкоштовні для дівчат віком від 9 до 14 років, – пояснила експертка.

Статистика

Згідно зі статистикою, рак шийки матки – одне з найпоширеніших онкогінекологічних захворювань. Так, за даними Київського міського онкологічного центру, станом на 1 липня 2024 року близько 4 000 жінок перебувають під наглядом лікарів-онкологів з приводу цього захворювання.

Зараз дивляться

На жаль, пандемія коронавірусної хвороби, військова агресія РФ призвели до зниження активності населення щодо профілактичних оглядів та виявлення захворювань.

Але, незважаючи на це, у Києві щороку такий діагноз встановлюють близько 200 жінкам, при цьому відсоток виявлення онкопатології на пізніх стадіях зростає.

Важливо відвідувати гінеколога

– Майже 40% хворих на рак шийки матки – жінки фертильного віку. Це молоді жінки, які ще могли б стати мамами або мають маленьких дітей, але планують народити ще, – зазначила Валентина Гінзбург.

Тому, на її переконання, так важливо щонайменше один раз на рік відвідувати гінеколога та робити цитологічний скринінг, адже на ранніх стадіях захворювання піддається лікуванню, а в пацієнтки є всі шанси одужати.

Вакцинація

Фахівці стверджують, що основною причиною виникнення раку шийки матки є вірус папіломи людини. Саме тому, завдяки специфічній вакцинації, що запобігає його патологічному розвитку в організмі, цей вид онкопатології можна ефективно попередити.

– Пропоную батькам дівчат звернутися до свого педіатра або сімейного лікаря та проконсультуватися щодо щеплення від папіломавірусу, – закликала Валентина Гінзбург.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: КМВА

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-25 10:18:33