Україна і світ

У країнах НАТО продовжуються дискусії щодо збиття ракет РФ над Україною – Дуда

Фото: Офіс президента

Між представниками держав-членів НАТО тривають дискусії щодо спільного прикриття повітряного простору України від російських ракет і безпілотників. Наразі існують питання в обговоренні захисту бойових засобів Альянсу.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда під час спільної пресконференції з президентом Володимиром Зеленським та очільницею уряду Литви Інгрідою Шимоніте.

Захист українського неба країнами НАТО

– Коли НАТО має усвідомлення несправедливості порушення міжнародного права поза державами НАТО, тоді НАТО підтримує, надсилає допомогу. Так само, як надсилає допомогу зараз Україні, через донацію від держави НАТО, через акцептацію держави НАТО, через створення центру підтримки для України, на прикладі того, що створюється в Німеччині, у Вісбадені. Так само, як створюється центр JATEC, – сказав він.

Зараз дивляться

Водночас у питанні спільного захисту неба України, на думку президента Польщі, існують “червоні лінії”, навколо яких точаться дискусії в країнах Альянсу.

– Щодо питання захисту українського неба бойовими засобами окремих держав НАТО, то це питання захисту. І тут існує ця червона лінія, довкола якої йде дискусія між членами НАТО. Ця дискусія продовжується. Ми говорили про це сьогодні з президентом (Володимиром Зеленським, – Ред.) та прем’єром (Денисом Шмигалем, – Ред.) на двосторонніх зустрічах, – сказав він.

Анджей Дуда нагадав, що його держава раніше вже ініціювала обговорення щодо збиття ракет РФ, які летять у напрямку країн-членів Альянсу, в повітряному просторі України.

– Водночас це вважалося б захистом. Одним з аргументів є те, що принаймні двічі російські ракети порушили простір країни-члена НАТО, — зазначив Дуда.

Збиття ракет над Україною: позиція Польщі

Раніше політики України та Польщі заявляли про наміри зі збиття російських ракет і дронів у небі над Україною. Тоді ж обидві держави підписали безпекову угоду, в якій була прописана відповідна можливість.

Втім, згодом міністр національної оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш вказував, що його країна ставиться до пропозиції зі збиття ракет РФ як до ідеї, яку поки лише розглядають. Хоча спочатку він відмовлявся від збиття російських ракет.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Але вже 4 серпня президент Володимир Зеленський доручив українським дипломатам у межах Ради Україна – НАТО розробити проєкт зі створення коаліції, до якої б увійшли країни-сусіди, які були б спроможні збивати російські ракети над територією України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-24 19:09:54