Україна і світ

Навчив росіян бити Шахедами по Україні: іранському генералу оголосили підозру

Фото: СБУ

Служба безпеки України та Офіс генпрокурора заочно повідомили про підозру іранському генералу, який навчив росіян бити дронами Shahed по Україні і особисто координував 20 атак.

Як повідомила пресслужба СБУ, зібрано доказову базу на бригадного генерала Корпусу вартових Ісламської революції Ірану Шаріфі Моласареї Аббасу Муса, причетного до війни РФ проти України.

СБУ та ОГУ оголосили підозру генералу КВІР

За даними слідства, він безпосередньо допомагав командуванню окупаційних угруповань Росії проводити повітряні удари по Україні із застосуванням іранських безпілотників.

Зараз дивляться

Як свідчать матеріали провадження, КВІР протягом серпня-вересня 2022 року передав РФ щонайменше 1,5 тис. бойових дронів типу Shahed-136 та Mohajer-6.

Тоді ж, у 2022 році, генерал Шаріфі Моласареї Аббасу Муса особисто приїжджав до тимчасово окупованого Криму і привіз із собою групу іранських інструкторів БпЛА.

Саме під керівництвом цього генерала на полігонах півострова окупанти проходили підготовку щодо бойового застосування отриманих безпілотників.

У подальшому він разом з підпорядкованими інструкторами координував дії росіян із запусків Shahed-136 та Mohajer-6 по цивільній інфраструктурі України. Лише протягом вересня-жовтня 2022 року ворог здійснив не менше 20 серій масованих атак іранськими дронами по українських об’єктах.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ та прокурори Офісу генпрокурора заочно повідомили Шаріфі Моласареї Аббасу Муса про підозру за декількома статтями КК України:

  • ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
  • ​ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зазначається, що тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності за воєнні злочини проти нашої держави.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-24 13:24:41