Україна і світ

Антибіотики чи операція: у США дають вибір пацієнтам з апендицитом


Арія Гібсон з штату Огайо, яка зараз навчається в школі медсестер, у 10 років була однією з перших маленьких пацієнток, яка взяла участь у революційному дослідженні, метою якого було з’ясувати, чи можуть бути антибіотики ефективним засобом лікування апендициту – ​​інфекції апендикса.

Тобто, стати альтернативою терміновій операції з видалення запаленого апендикса.

Варто зазначити, що апендицит і до сьогодні є найпоширенішою причиною екстреної операції у дітей у світі.

Зараз дивляться

Оперуватися чи пити антибіотики

Усе частіше фахівці наводять докази того, що курс антибіотиків може допомогти уникнути операції.

Батькам 10-літньої Арії понад 10 років тому у Національній дитячій лікарні в Рейнольдсбурзі, куди дитину привезли з апендицитом, запропонували не операцію, а інший варіант – внутрішньовенне введення антибіотиків.

Як тільки симптоми запалення апендикса зникли, дівчинка повернулася додому. Її єдиним лікуванням після цього був курс пероральних антибіотиків.

21-річна Арія нині каже, що за всі роки жодного разу не згадала про свій апендикс.

Хоча апендектомія 130 років вважається золотим стандартом, лікарі почали пробувати лікувати апендицит антибіотиками ще з 1950-х років, як тільки вони стали доступними.

Антибіотики часто використовували (і досі використовують) для порятунку пацієнтів з дуже запущеним апендицитом, коли термінова операція може призвести лише до поширення інфекції.

Військові також нерідко покладалися на антибіотики, коли солдати чи офіцери хворіли на апендицит, перебуваючи у важкодоступних місцях, наприклад на підводних човнах.

Але терапія не перемогла хірургію.

Лише в кінці 1990-х і на початку 2000-х років зацікавленість антибіотиками для лікування апендициту повернулася.

Декілька великих досліджень показали, що антибіотики можуть бути хорошим вибором.

І в 2020-му році Американський коледж хірургів додав застосування антибіотиків як варіант у своїх рекомендаціях щодо лікування апендициту.

Пітер Міннечі, який керував дослідженням за участі Арії, а зараз очолює відділення хірургії в Nemours Children’s Health у Делавері, розробив тести, які дозволили батькам вибирати лікування своєї дитини.

– Зараз існує два способи лікування апендициту. І вони обидва працюють, ми зобов’язані дати людям право вибирати, – каже лікар.

Обидва підходи мають свої переваги та ризики.

Плюси і мінуси хірургічного лікування

На відміну від антибіотиків, хірургічне втручання виключає ймовірність появи апендициту знову.

Крім того, у рідкісних випадках хірурги виявляють на червоподібному відростку передракове або ракове утворення, яке згодом може стати більшою загрозою для здоров’я. І видаляють його.

Багато дітей після апендектомії можуть повернутися додому в той же день.

Проте, незважаючи на те, що апендектомія вважається однією з найбезпечніших хірургічних процедур, операція все одно є хірургією і несе в собі ризики. В тому числі і анестезія.

До того ж апендектомія, безсумнівно, є більш дорогим лікуванням, ніж антибіотики.

Щодо антибіотиків, то у деяких людей спостерігається погана реакція на ці ліки, наприклад діарея або нудота.

Для багатьох вибір залежатиме від того, наскільки важливо, на їхню думку, уникнути операції, а також від того, до якого хірурга вони звертаються.

– Ми поки що не маємо 10-, 15- і 20-річного спостереження за пацієнтами, які обрали антибіотики замість апендектомії, — каже Міра Котагал, дитяча хірургиня лікарні у Цинциннаті.

Нині медики шукають шляхи вдосконалення обох методів лікування. З’являються і нові дані.

Так, у дослідженні 2015 року є висновки, що апендицит у дорослих може “минути сам по собі” без лікування взагалі, хоча для дітей це, швидше за все, неможливо.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Але вже сьогодні для лікарів і пацієнтів стає зрозумілим –  апендицит не дорівнює апендектомії.

[more_news_improved id=”7615″ template=”block”

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-24 13:21:44