Україна і світ

Команда ученых Кембриджского университета в ходе исследования с участием около двух миллионов человек из 20 разных стран доказала связь между риском развития сахарного диабета и употреблением красного и переработанного мяса (стейков, беконов, сосисок).


Команда вчених Кембриджського університету під час дослідження за участю близько двох мільйонів осіб із 20 різних країн довела зв’язок між ризиком розвитку цукрового діабету та вживанням червоного і переробленого м’яса (стейків, беконів, сосисок).

Доказ зв’язку

– Наше дослідження – найповніший на сьогоднішній день доказ зв’язку між вживанням червоного і переробленого м’яса і підвищеним ризиком розвитку діабету II типу, – вважає керівник дослідження, професор Ніта Фороухі.

За словами вченої, отримані результати підтримують рекомендації щодо обмеження споживання такого виду м’яса для зниження захворюваності на діабет – небезпечного порушення рівня глюкози в крові.

Фактори ризику

За даними дослідження, дві товсті скибочки шинки на день (50 г) або невеликий стейк (100 г) вже несуть у собі ризик.

Зараз дивляться

Британські медики радять людям, які їдять понад 90 г червоного або переробленого м’яса щодня, скоротити споживання до 70 г, оскільки, на думку експертів, така кількість може призвести до раку кишечника.

Міжнародне агентство з вивчення раку ставить його в одну категорію ризику з курінням і впливом азбесту.

Перероблене м’ясо зазнає модифікацій для поліпшення смаку або збільшення терміну зберігання. А хімічні речовини і методи, що використовуються для цього, такі, як копчення, в’ялення, додавання солі або консервантів, можуть бути одним із факторів ризику.

Думка експертів

За словами незалежних експертів, дослідження має один недолік – воно не доводить, що саме м’ясо спричиняє діабет, оскільки не враховує додаткові фактори ризику: інші продукти, які їли учасники дослідження, а також їхній спосіб життя.

Автори намагалися контролювати інші фактори розвитку діабету II типу, зокрема, підвищену масу тіла, куріння, алкоголь, низьке споживання овочів. Але не врахували вплив сімейного анамнезу та окружності талії, які можуть бути пов’язані з діабетом, стверджують критики.

Як відмовитися від м’яса

Утім, дієтолог Дуейн Меллор застерігає тих, хто хоче повністю відмовитися від м’яса, робити це обережно.

За його словами, необхідно отримувати достатню кількість життєво важливих поживних речовин, таких як залізо та вітамін B12 з інших джерел. А це, наприклад, молоко, сир, яйця, соєві продукти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-23 12:20:03