Україна і світ

Хто найстаріша людина в Україні та де вона живе

Фото: Pixabay

20 серпня 2024 року померла найстаріша людина світу. Іспанка Марія Браньяс Морера дожила до 117 років.

Факти ICTV дізнавалися, яка ж найстаріша людина в Україні.

Найстаріша людина в Україні, що має верифікацію

Основною проблема визначення віку – це верифікація. Вона передбачає аналіз і порівняння різних документів. Особливо це стосується людей, які народилися в першій половині XX століття, коли система реєстрації народжень була недосконалою. Багато документів втрачені під час воєн, революцій або просто з часом.

Зараз дивляться

Повністю верифікований статус отримують ті, чиї дані про народження підтверджені беззаперечними доказами. Частково верифіковані довгожителі мають певні розбіжності у своїх документах. Неверифіковані довгожителі, як правило, не можуть надати достатніх документів для підтвердження свого віку.

Список охоплює померлих довгожителів, які верифіковані Групою геронтологічних досліджень (GRG).

Перелік найстаріших людей в Україні:

  • За даними інституту Геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова, Текля Юневич, полька за походженням, народилася 10 червня 1906 року в українському селі Крупське. Вона прожила довге і насичене життя, відзначивши свій 116-й день народження. Після Другої світової війни переїхала до Польщі, де й померла у 2022 році. Юневич офіційно визнано найстарішою людиною в історії, яка народилася на території сучасної України, а також найстарішою людиною в історії Польщі. Її вік підтверджено Групою геронтологічних досліджень (GRG).
  • Голді Міхельсон, яка народилася в Єлисаветграді (сучасному Кропивницькому) у 1902 році, є ще одним яскравим прикладом довгожителів з українським корінням. У дворічному віці емігрувала до США, де й прожила решту життя. Міхельсон померла у віці 113 років. Її вік підтверджено GRG.
  • Едуард Фальц-Фейн, відомий український підприємець і меценат, народився у 1912 році в селі Гаврилівка. Він загинув у 2018-му у віці 106 років внаслідок пожежі у своєму будинку в Ліхтенштейні.

Хто найстаріша людина в Україні

Найстарішою жінкою України, яка колись претендувала на звання найстарішого жителя планети, вважається померла Христина Нагорна. Вона народилася у 1900 році, а померла у віці 117 років. Жінка отримала диплом Книги рекордів України, про що зазначалося на сайті Семенівської районної держадміністрації. Неверифікована GRG.

Де проживає найстаріша людина в Україні

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Довгожителькою можна вважати Грабаренко Євдокію Василівну, яка зараз живе на Черкащині. Жінка народилася 15 лютого 1918 року. Наразі її вік становить 106 років. Проте це не підтверджено групою геронтологічних досліджень. Нині вона є найстарішою людиною у Черкаській області та найстарішою живою жінкою в Україні.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-22 18:10:12