Україна і світ

Як дізнатися, скільки відсотків жиру в організмі – точні методи


Відсоток жиру — це важливий показник, який допомагає зрозуміти стан здоров’я та оцінити фізичну форму.

Дієтолог Галина Слобода-Яготенко розповіла Фактам ICTV, як дізнатися, скільки відсотків жиру в організмі.

Як дізнатися відсоток жиру в організмі вдома

Найпростіший спосіб для вимірювання відсотку жиру в організмі – це онлайн-калькулятори.

Зараз дивляться

Важливо розуміти, що ІМТ не є інформативним показником у випадку атлетичної тілобудови та не працює на дітях та підлітках, бо кожна вікова група має свою норму.

– ІМТ слід порівнювати з іншими загальними показниками здоров’я та об’ємом талії, який має бути менше 85 см для жінок і менше 95 см для чоловіків, – зазначає експертка.

Ще один спосіб, як дізнатися скільки відсотків жиру у тебе в організмі, – каліперометрія, тобто вимірювання товщини жирової складки.

Заміри проводять на різних ділянках тіла за допомогою каліпера. Захоплюють та відтягують пальцями шкіру з підшкірним жиром в ділянці біцепса, тріцепса, лопатки та талії. Виміряні дані обчислюють за допомогою спеціальних таблиць.

Для замірів потрібно двоє людей, бо самостійно заміряти лопатку важко.

– Не підходить для людей з вісцеральним ожирінням та коли товщина підшкірного жиру більше п’яти сантиметрів, – наголошує дієтолог.

Ще один спосіб, як взнати відсоток жиру в своєму організмі – скористатися електронними вагами-аналізаторами, які вимірюють не тільки вагу, а й багато інших показників.

Такий спосіб не підходить вагітним та людям із кардіостимулятором.

Як дізнатися відсоток жиру і м’язів в організмі

Біоімпедансметрія – метод визначення вісцерального жиру шляхом вимірювання електричного опору в тканинах. Він дає змогу оцінити швидкість обміну речовин, загальний стан, скелетно-м’язову масу, тренованість людини та біологічний вік.

Процедуру проводить фахівець із використанням спеціального приладу.

М’язову масу також можна визначити за допомогою біоімпедансу.

– Біоімпедансметрія залежно від апарата показує кількість м’язів в окремих сегментах, наприклад, скільки м’язів в ногах, руках, – пояснює експертка.

Для визначення кількості м’язів можна скористатися онлайн-калькуляторами, які працюють за принципом підрахунку відсоткового співвідношення жирової тканини.

Що впливає на відсоток жиру в організмі

Дієтолог наголошує, що кількість жирової маси в організмі у чоловіків в нормі менша, ніж у жінок.

З віком жирових відкладень може ставати трохи більше.

– Це не означає появу патології, головне – стежити за показниками здоров’я та об’ємом талії, – попереджає фахівчиня.

За певних патологічних станів жирова маса також збільшується. Це, зокрема, зниження функції щитоподібної залози, пухлини гіпофіза, патології надниркових залоз, спадкові захворювання.

Прийом певних ліків може впливати на кількість жиру в організмі.

Якщо збільшується відсоток жиру в організм, здебільшого варто звернути увагу на спосіб життя: наскільки людина активна, чи достатньо спить, чи вживає достатньо клітковини, які напої п’є.

– Так звана “західна дієта” та малоактивний спосіб життя сприяють значному зростанню кількості жирової тканини та порушенню стану здоров’я загалом, – каже експертка.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Знання кількості жиру та м’язів в організмі допомагає краще зрозуміти свій фізичний стан і коригувати спосіб життя. Однак важливо пам’ятати, що кожна людина унікальна, тому підхід до оцінки складу тіла має бути індивідуальним.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-22 16:51:40