Україна і світ

Стигматизація психічних розладів в Україні: у ЦГЗ пояснили, чому важливо вирішити цю проблему


Чверть населення України знаходиться в групі ризику розвитку психічних розладів, внаслідок російського вторгнення. Про це заявляють у Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Попри такий ризик, в Україні поширена стигматизації психічних розладів.

Ця проблема впливає не лише на людей, які мають такі проблеми, але й на їх родини, опікунів та фахівців у сфері психічного здоров’я.

Зараз дивляться

Що таке стигма

За визначенням ВООЗ, стигма – це знак сорому, ганьби чи осуду, що призводить до дискримінації та виключення людей з різних сфер суспільного життя.

Експерти Центру громадського здоров’я МОЗ України наголошують, що необхідно плекати психічне здоров’я як на індивідуальному рівні, так і на рівні громади.

Як побороти стигматизацію психічних розладів

Подолання стигми у сфері психічного здоров’я є одним із ключових кроків до побудови більш гуманного та рівноправного суспільства.

Для того, щоб це зробити, треба виявляти гуманне ставлення до людей з психічними розладами, розвивати співчуття та залучати їх до усіх можливих видів діяльності.

Варто заохочувати рівність у сприйнятті фізичного та психічного здоров’я.

Також необхідно використовувати нестигматизуючу лексику та вживати клінічні терміни в клінічному контексті, уникаючи евфемізмів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Детальніше дізнатись про те, як слід говорити про психічне здоров’я та популяризувати цю тему можна завдяки освітньому онлайн-ресурсу НаГАЙДайки. Він спирається лише на науково-обгрунтовані дані.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-22 16:43:32