Україна і світ

Дитяча істерика та бунт підлітка: ефективний метод, який допоможе батькам впоратися Профільні експерти розповіли, на чому базується метод, що допомагає заспокоїти дітей різного віку. 15 Серпня, 10:17


Профільні експерти розповіли, на чому базується метод, що допомагає заспокоїти дітей різного віку.

– Коли емоції зашкалюють, наприклад, коли ми відчуваємо, що дитина імпульсивна та деструктивна, або коли підліток перетворює все на боротьбу, нам потрібні методи, що спрямовуватимуть нас у правильному напрямі, щоб ми допомогли своїм дітям, – наголошують фахівці.

Спеціальна абревіатура

Дитячі психологи розробили спеціальну абревіатуру, яка допомагає в цьому процесі – HELP (у перекладі – допомога):

H — зупинка;

Зараз дивляться

E — емпатія;

L — кордони;

P — близькість.

Зупинка

Діти часто передають свою боротьбу за допомогою “поганої поведінки” або розладу, так вони справляються з дискомфортом і стресом через істерику і плач.

Завдання дорослих – зрозуміти суть проблеми в поведінці. Може бути важко не реагувати в певний момент і не вдаватися до нездорових сценаріїв, які ми тягнемо зі свого досвіду. Нас могли навчити ховати сльози, щоб уникнути сорому, приглушувати гнів, страх, щоб захистити себе.

Запитайте себе, чи може ваша реакція побудована на негативному досвіді з вашого минулого?

Емпатія

Це все для того, щоб наші діти почувалися в безпеці, щоб їх бачили й чули, перш ніж ми почнемо встановлювати обмеження, навчати або розв’язувати проблеми. Емпатія означає бачити їхній світ таким, яким бачать вони, і вірити їм, коли вони показують, що вони відчувають.

Кордони

Коли дитина поводиться неприйнятно, то слід використовувати прості твердження:

  • перевірте емоції дитини;
  • скажіть, що поведінка була неприйнятною;
  • запропонуйте альтернативу.

Наприклад: “Я бачу, що ти зараз засмучений (або розчарований), і не хочеш їсти вечерю. Але ти не можеш кидати речі, коли ти засмучений. Ти можеш сказати мені, що ти розчарований або піти прогулятися і швидко повернутися”.

Дитині в такі моменти потрібно не тільки встановити кордони, а й тиша та зв’язок із батьками, їхнє співчуття та близькість.

Близькість

Щоб заспокоїти наших дітей, нам потрібно бути поруч. Слідкуйте за моментом, коли їхній гнів чи розчарування переходять у зневіру. Це золотий момент зв’язку, який ми не хочемо втратити. Це ключ до того, як діти вчаться, коли вони можуть бути вразливими і демонструвати свою справжність.

Незалежно від того, чи розташувалися ми на підлозі, чи сидимо за кухонним столом, чи влаштувалися на дивані, ми ніколи не повинні недооцінювати силу, яку має наша фізична присутність.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 10:19:05