Україна і світ

Бої у Курській області, обстріл Костянтинівки, пакет допомоги США, рейд на Кінбурнській косі: новини 9 серпня

Фото: Факти ICTV

За цілий день в Україні, Російській Федерації та світі відбулося багато важливих подій.

Серед них – обстріл Костянтинівки Донецької області, рейд українських спецпризначенців на Кінбурнській косі, виділення нового пакету допомоги від США, удар по аеродрому Липецьк та бої у Курській області Росії, а також авіакатастрофа з пасажирським літаком у Бразилії.

Що відбулося в Україні та світі за добу 9 серпня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

Атака на Костянтинівку

Внаслідок російського обстрілу Костянтинівки Донецької області загинуло 14 людей та поранено ще 43 осіб, повідомили в Офісі генерального прокурора України.

Серед 14 людей, які загинули внаслідок удару по Костянтинівці, восьмеро залишаються невпізнаними. Надійшло вісім звернень про безвісно зниклих осіб, зокрема, трьох дітей.

Окупанти влучили по місцевому торговельному центру, де перебували продовольчі та господарські магазини.

За попередніми даними, авіаудар було здійснено ракетою Х-38. У населеному пункті пошкоджено торгові приміщення, житлові будинки й автотранспорт.

Рейд на Кінбурнській косі

Українські спецпризначенці висадили десант на Кінбурнську косу, внаслідок чого знищено десятки російських окупантів і військову техніку РФ. Подробиці рейду розповіли у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

За даними ГУР, 9 серпня знищено шість одиниць броньованої техніки ворога та ліквідовано близько трьох десятків загарбників.

Десантну операцію здійснили підрозділи Химера, Аратта, Стугна, Paragon, Сибірський батальйон, Терор у складі спецпідрозділу Тимура ГУР МО за підтримки ВМС ЗСУ та інших частин Сил оборони України.

Під час місії на косі українські спецпризначенці атакували укріплення окупантів на позиціях Кінбурнська фортеця, Морський вокзал і Пам’ятник Суворова, біля якого встановили бойовий прапор воєнної розвідки України.

Пакет допомоги від США

Україна отримає новий пакет військової допомоги від США на загальну суму $125 млн.

За даними Міноборони США, до пакету підтримки України увійдуть ракети Stinger, боєприпаси для HIMARS, 155-мм і 105-мм артилерійські боєприпаси, багатоцільові радари, ракети з трубчастою оптичною системою наведення (TOW).

Фото: Генштаб ЗСУ

Водночас Україна отримає протитанкові системи Javelin і AT-4, високомобільні багатоцільові колісні машини (HMMWV), боєприпаси для стрілецької зброї, обладнання та снаряди для здійснення підривів, обладнання для захисту об’єктів критичної інфраструктури.

Також США передають Україні запасні частини, допоміжне обладнання, послуги, навчання і транспорт.

Нові банкноти в Україні

НБУ випустив нові модифіковані банкноти до 33-ї річниці незалежності України. На них зазначено гасло: Слава Україні! Героям слава!

У Національному банку Україна зазначають, що банкноти вводитимуть в обіг з 8 серпня 2024 року – номіналами 500 та 1 тис. грн, а з 23 серпня – номіналом 50 грн.

Фото: НБУ

У наступних роках НБУ вводитиме в обіг купюри з цим гаслом номіналами 20, 100 та 200 грн.

Удар по аеродрому Липецьк

Сили оборони України завдали удару по аеродрому Липецьк у Росії, внаслідок чого уражено склади з керованими авіаційними бомбами та ще низку інших об’єктів в районі летовища, підтвердили в Генеральному штабі ЗСУ.

За інформацією Генштабу, зафіксовано декілька джерел загоряння, спалахнула сильна пожежа та спостерігалася багаторазова детонація.

Відомо, що на аеродромі Липецьк базуються літаки Су-34, Су-35 та МіГ-31 Повітряно-космічних сил Росії, які беруть участь у повномасштабній війні проти України.


Олімпійські ігри-2024

Українські каноїстки Людмила Лузан та Анастасія Рибачок здобули срібну медаль на Олімпійських іграх-2024 у каное-двійці на дистанції 500 м.

У фінальному заїзді екіпаж українок фінішував на другому місці з результатом 1:54.30.

Фото: Міністерство молоді та спорту України

Бої у Курській області РФ

У соціальних мережах з’явилося відео, на якому заявили про нібито взяття під контроль російського міста Суджа в Курській області Збройними силами України.

Речник Української добровольчої армії Південь Сергій Братчук заявив, що ЗСУ захопили біля Суджі склади з боєприпасами, які призначалися для наступу росіян на Сумську область.

Водночас Telegram-канали повідомляють, що нібито Росія почала знімати підрозділи зі сходу України та перекидати їх на Курську область під Суджу.

Фото: Google Maps

Авіакатастрофа у Бразилії

У Бразилії впав пасажирський літак, на борту якого перебували 58 пасажирів та чотири члени екіпажу.

Як повідомляє видання Globo з посиланням на місцеву владу, всі 62 людини загинули внаслідок авіакатастрофи в Бразилії.

Пасажирський літак впав на один із житлових районів міста Віньєду. Як зазначають іноземні ЗМІ, на землі ніхто не постраждав. Однак причини падіння літака наразі невідомі.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-09 22:36:06