Україна і світ

П’ять джерел стійкості під час тривалої війни – Зелінський

Політолог і письменник Андрій Зелінський у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” розповів про пошуки сенсу під час війни, чому важливо знати свої джерела стійкості, навіть якщо реальність довкола жорстока та болісна.

Час нашого життя

– Більшість українців сьогодні живуть із думкою, що ситуація, в яку ми потрапили, має рано чи пізно минути, як і всяка біда. Тому вони не тут і не зараз. Реальність болісна, з нею не хочеться дружити. Але це все, що в нас є, – каже письменник.

Зелінський стверджує, що ми можемо прожити цей час так, як бажаємо, або можемо стати просто заручниками обставин, жертвами і жити очікуванням. Саме тому важливо усвідомити, що це і є наш час, час нашого життя.

Зараз дивляться

Шукати сенс

– Бачити сенси в тому, що відбувається, і відчувати смак життя – це ознаки якісного контакту реальності та ментального здоров’я. Якщо постійно шукати сенс і не звертати уваги на смак, ми виснажуємося, вигоряємо, – каже Зелінський.

Тому важливо концентруватися не тільки на горизонті, а й на собі. Завжди має бути двовимірність: з одного боку, горизонт має бути привабливим і яскравим, а з іншого – кожен крок важливий, він тут і зараз.

П’ять джерел стійкості

Андрій Зелінський розповів, що намагається щодня виконувати п’ять практик, які є для нього джерелами стійкості:

духовні вправи. Йдеться про медитації, занурення, присутність тут і зараз – для того, щоб перейти з рівня інтелекту на рівень дотику до реальності;

фізичні вправи – і це просто must be щодня. У кожного з нас свої можливості та можливості, тому важливо обрати власний рецепт і кількість фізичної активності;

читання – для інтелектуального заряду. Пізнавальна ж література відкриває нові горизонти, допомагає вибратися з плоского виміру буття;

музика. У кожного з нас власні смаки, тож варто обрати ті мелодії, які допомагають саме вам почуватися сильніше;

спілкування – одне з найпотужніших джерел енергії. Відкрите людське спілкування з кимось допомагає не розсипатися.

– Я господар мого життя. Навіть коли я не можу нічого змінити в об’єктивній реальності, я обираю ставлення до того, що відбувається, – додає письменник.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-29 10:18:04