Україна і світ

Росіяни планували взяти Одещину в кільце й висадити десант – Неїжпапа

На початку повномасштабної війни російські війська планували взяти Одеську область в так зване кільце, а потім висадити свій десант. 

Про це розповів командувач Військово-морських сил Збройних сил України Олексій Неїжпапа в інтерв’ю Наталії Мосейчук. 

Чому росіянам не вдалося взяти Одещину в так зване кільце

Російським окупантам не вдалося провести заплановану морську десантну операцію, зокрема через те, що вони не мали необхідних для цього успіхів на суходолі.  

Зараз дивляться

За словами командувача ВМС, морська десантна операція, як правило, це не основний вид операції під час повномасштабних бойових дій. Здебільшого це допоміжна операція на приморському напрямку. 

– Задум противника полягав не в тому, щоб заволодіти Миколаєвом (хоча це теж було в планах ворога), а в тому, щоб атакувати Одесу з півночі. Зробити таке кільце Одеської області й тільки після цього висаджувати морський десант. Цього не відбулося. 80 бригада зупинила десант російських військ під Вознесенськом, – сказав Олексій Неїжпапа. 

Також він розповів, що на початку повномасштабної війни російські війська проводили демонстраційні дії біля берегів України. Зокрема, вони повністю сформували угруповання десантних кораблів, які могли висадити повний бригадний комплект морської піхоти зі всіма підрозділами.  

За словами командувач ВМС ЗСУ, йшлося  про кораблі вогневої підтримки, забезпечення, групу ізоляції району – для попередження наближення кораблів НАТО у зону бойових дій – та тактичну групу, яка займалася застосуванням Калібрів по території України. 

Навіщо російські кораблі демонстративно наближалися до берегів

Як розповів Неїжпапа, російські загарбники підводили кораблі десанту майже до узбережжя, хоча знали, що там заміновано.

Вони робили це для того, щоб Сили оборони України не перекидали свої підрозділи, які на той час були зайняті протидесантною обороною. 

– Вони грали в таку гру демонстраційну. Зроблена була помилка, за великим рахунком, за класикою військового мистецтва, що розроблялася в радянські часи. Це просто читалося. Все як у книжці. Ми навчались по одній книжці на той час. Це зараз уже все змінилося за ці два роки. І вони не так воюють по тій книжці, а ми й не воювали по тій книжці з самого початку, – пояснив командувач ВМС ЗСУ. 

Повномасштабна війна в Україні триває вже 864-ту добу.

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та на карті повітряних тривог в Україні.

Джерело: Олексій Неїжпапа в інтерв’ю Наталії Мосейчук

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-06 16:22:04