Україна і світ

Як ліки проти збільшення простати захищають від деменції – дослідження

Нове дослідження показало, що ліки проти збільшення простати, можуть мати ще один ефект – захист від деменції. Результати роботи науковців були опубліковані в журналі Neurology.

Неочікуваний ефект

Команда вчених проаналізувала медичні записи понад 643 000 чоловіків, які приймали різні типи препаратів для простати.

За пацієнтами спостерігали в середньому протягом трьох років, щоб виявити, в кого розвинулася деменція – нейродегенеративний розлад, який викликає сплутаність свідомості, галюцинації, проблеми з пам’яттю, мисленням і рухами.

Зараз дивляться

Вчені помітили, що чоловіки, які приймали теразозин, доксазозин та альфузозин, мали на 40% менше шансів захворіти порівняно з тими, хто використовував інші препарати.

Сила альфа-блокаторів

Теразозин, доксазозин і альфузозин належать до класу препаратів, відомих як альфа-блокатори, які допомагають полегшити симптоми сечовипускання шляхом розслаблення м’язів сечового міхура та простати.

Попередні дослідження показали, що теразозин здатний також уповільнити прогресування хвороби Паркінсона шляхом підвищення виробництва енергії в клітинах мозку.

– Приємно бачити масштабні дослідження, які вивчають, чи можуть препарати для лікування інших захворювань, мати захисний ефект від хвороб, які викликають деменцію, – сказала Джулія Дадлі, керівник відділу дослідження стратегії розвитку хвороби Альцгеймера у Великій Британії.

Наразі немає доступних ліків, щоб зупинити або уповільнити прогресування деменції, хвороби Паркінсона та Альцгеймера.

Однак ефект ліків проти збільшення простати може стати важливим кроком у боротьбі з цими недугами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-20 14:44:49