Суспільне мовлення

Рахував та виконував завдання: нейрохірурги провели львів’янину операцію на мозку з пробудженням

Львівські нейрохірурги лікарні святого Пантелеймона провели 49-річному Олександру операцію на мозку з пробудженням. Під час видалення пухлини медики контролювали, чи не зачіпають зону мовлення, спілкуючись із пацієнтом. Таким чином, 50 хвилин з 3 годин операції чоловік був при тямі. Про те, як це було, повідомили у Першому ТМО Львова.

Пацієнт розповів, у вересні дізнався, що у його дружини діагностували рак. Тоді у нього стався перший судомний напад. Проте Олександр подумав, що це трапилося виключно через стрес. У лютому, коли син львів’янина пішов на війну, знову відбувся напад. Відтоді судоми, головний біль, порушення пам’яті та мовлення стали звичними симптомами.

Олександр звернувся за допомогою до нейрохірургів лікарні святого Пантелеймона. Йому провели МРТ з контрастуванням та виявили пухлину розміром 6 на 5 сантиметрів у мозку. Новоутворення вразило ліву лобно-скроневу частку, яка відповідає за мовлення, пам’ять та рухи. Чоловіка скерували на операцію.

“Було ухвалене рішення, щоб після операції в пацієнта не було проблем з мовленням, щоб не було паралічу правої половини тіла, застосувати метод з пробудженням. Під час операції пробуджується пацієнт і на відкритому черепі, відкритому мозку ми проводимо оперативне втручання, а пацієнт говорить. Над тим працює велика команда людей, яка включає анестезіолога, логопеда, нейрофізіолога, нейрохірургів та інших”, — каже керівник Центру нейрохірургії та неврології святого Пантелеймона Остап Федорко.

Команда медиків та пацієнт. Перше ТМО Львова

За словами провідного спеціаліста Центру нейрохірургії та неврології Андрія Токарського, реакція пацієнта допомагає хірургам зрозуміти, чи не зачепили важливі ділянки мозку.

“Така операція на мозку є абсолютно неболючою, хоч це центр нервової системи, тому ми маємо можливість, щоб хворий під час операції не був з виключеною свідомістю, мало того — він міг розмовляти. Так як ми оперували недалеко від центрів, які відповідають за мову та мовлення, під час операції ми майже годину були з ним в словесному контакті. Він в нас і рахував, і картинки називав, ми з ним спілкувалися. Таке спілкування показувало, чи дійшли ми до центрів мовлення, чи ні. Нам вдалося видалити цей новоутвір під контролем того, що він рухав кінцівками, тобто він стискав руку, рухав ногою, пальцями і ми бачили, що не зачепили ні однієї важливої частини головного мозку. Суть цієї операції, щоб після неї чоловік себе почував краще, ніж до, не отримав інвалідність”, — пояснює чоловік.

Операція тривала 3 години і пройшла успішно. Наступного дня після втручання Олександра перевели з реанімації до звичайної палати. Вже на п’ятий день чоловік поїхав додому.

“Я себе значно краще почуваю, немає епілепсії. Але треба ще відновлюватися. Хочу спортом займатися, фізичну активність повернути”, — розповідає Олександр Антонов.

Олександр Антонов

Олександр Антонов. Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дружина Олександра поборола рак. Чоловік розповідає, мріє насамперед про перемогу України та повернення сина з фронту.


Джерело: Суспільне мовлення України