Суспільне мовлення

На Львівщині планують збільшити площі для вирощування овочів, які притаманні Півдню України

У Львівській області цьогоріч планують збільшити посівні площі під овочі на 5-7%. Так фермери намагаються компенсувати дефіцит продукції через наслідки, які спричинив для Півдня України підрив Каховської ГЕС. Чи зростуть ціни на продукти, розповіла на брифінгу директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман.

За словами посадовиці, до війни Херсонщина та інші південні області були основним регіоном, де вирощували овочі, фрукти та ягоди в Україні. Минулого року через окупацію споживачі відчули дефіцит, а також здорожчання продукції.

“Затоплення південних областей – це новий виклик для наших аграріїв, адже всі розуміють, що потрібно компенсувати дефіцит продукції. Повністю цього зробити Львівщина не зможе. Однак наша область, так само, як інші, збільшуватиме посівні площі під вирощування овочів. Йдеться про овочі “борщового набору”, а це буряк, картопля, морква, капуста, цибуля”, — каже Тетяна Гетьман.

Агровиробник Зеновій Максимишин каже, під овочі на фірмі виділено близько 120 гектарів землі. Проте збільшити площі — складно.

“Ми розуміємо, що в країні є гостра потреба в овочах, однак наростити площі під виробництво не так просто. Для цього необхідна техніка, склад для зберігання продукції тощо”, — пояснює чоловік.

Керівник релокованого підприємства з Херсонщини Олександр Кравцов додає, частину овочів, фруктів та ягід дуже важко вирощувати у Львівській області:

“У перші дні великої війни ми приїхали на Львівщину. Уся техніка залишилась в Херсоні. Обсяги виробництва скоротились вдвічі, але ми плануємо збільшувати площі. Вирощую зараз моркву, буряк, капусту, редьку. Цибулю можна вирощувати тут без проблем. Але такі культури, як кавун, диня, перець, баклажан – дуже важко. У цьому році через погодні умови частина врожаю моркви не зійшла, треба пересіювати”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Загалом на Львівщині овочівництвом займаються більш ніж 50 підприємств. З них лише 5 — в теплицях. За словами директорки департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА, ціни на продукцію за прогнозами залишатимуться високими, проте нижчими, ніж минулого сезону.


Джерело: Суспільне мовлення України