Суспільне мовлення

Чи доступні заклади культури у Львові для людей з інвалідністю: результати проєкту

На Заході України завершує роботу проєкт щодо безбар’єрного середовища у сфері туризму. Його реалізовує Асоціація розвитку туризму у партнерстві з громадськими організаціями та закладами культури. Про те, які локації в Львові комфортно відвідувати людям з інвалідністю, а які ні, дізнавалося Суспільне.

Юлія Бойко входить до комітету з доступності міського середовища. Вона розповідає про ті громадські місця Львова, що доступні для людей, які користуються колісним кріслом. А також, де пересуватися на візку складно.

“Мені дуже подобається, що доступний Оперний театр, Заньковецької — зараз просто супер. Там завжди раді вітати відвідувачів і з інвалідністю, і на кріслах колісних. Мені складно і прикро, що я не можу отримувати насолоду в Шевченківському гаю. Там є такі хідники, що людині важко по них самостійно їздити, дуже і дуже складно. Там потрібно зробити гладкі доріжки. Що стосується закладів харчування, ситуація покращується і бізнес стає все більш соціально відповідальним”, — каже Юлія Бойко.

Юлія Бойко. Суспільне Львів

Проєкт щодо безбар’єрного суспільства організовують у п’ятьох містах західного регіону, серед яких Львів. Там провели 35 аудитів доступності закладів культури, говорить директор Львівської асоціації розвитку туризму Андрій Мацелюх. Перевіряли насамперед музеї та собори.

“Музей, площа Ринок, 6, площа Ринок, 4, історичний музей, Бернардинський собор, Вірменський собор і Успенська церква. На жаль, кожен об’єкт потребує прискіпливої уваги. Можливо, найлегше – це є Бернардинський собор, бо там на рівному є поверхні. Але для всіх притаманне те, що є перепад висот і відсутність пандусів, відсутність тактильних експонатів”, — розповідає Андрій Мацелюх.

Храм Шептицького

На подвір’ї храму облаштували спеціальний ліфт для людей, які пересуваються на візках, а також пандуси. Суспільне Львів

Найкраще виявити недоліки щодо безбар’єрності у Львові допомагають екскурсії проєкту “Місто лікує”, зазначає керівниця міського управління туризму Христина Лебедь.

“Нам дуже важливо попрацювати сьогодні з представниками сфери обслуговування, тому що ми не можемо дуже швидко встановити всюди пандуси, опустити пороги чи зробити інші речі, які потребують інфраструктурних змін. Однак, ми можемо подбати, щоб працівники усіх закладів вміли надавати коректно та якісно послугу людям з маломобільних груп і людям, які мають порушення слуху, зору. Кожен заклад повинен мати кнопку виклику, якщо там неможливо встановити пандус. Тобто мають вийти працівники, щоб встановити пандус або допомогти людині потрапити у приміщення”, — говорить жінка.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У межах проєкту “Безбар’єрне суспільство” створили п’ять концепцій туристичних маршрутів для людей з інвалідністю, а також 100 примірників інклюзивного путівника, додає директор Львівської асоціації розвитку туризму Андрій Мацелюх.


Джерело: Суспільне мовлення України