Суспільне мовлення

69 років Україна є членом ЮНЕСКО: що це означає для Львова

69 років тому — 12 травня 1954 року Україна, а тоді офіційно — УРСР, стала членом ЮНЕСКО. Бо мала у той час окреме від СРСР представництво в ООН та право вступати у міжнародні організації. А вже у 1962 році відкрили для України постійне представництво. Вже після проголошення незалежності Україна продовжила членство в ООН та ЮНЕСКО. Львівська центральна історична частина під захистом ЮНЕСКО перебуває із 1998 року. Що означає цей статус для міста, дізнавалося Суспільне.

Історичний центр міста Львова та комплекс Собору святого Юра є Світовою спадщиною ЮНЕСКО з 1998 року. Табличка із зафіксованим охоронним статусом розміщена на вході до міської Ратуші на Площі Ринок.

Табличка із зафіксованим статусом ЮНЕСКО у Львові. Суспільне Львів

Саме навколо головної площі Львова і зосереджені головні пам’ятки, які є надбанням світової культури.

“Членство України в ООН означає дуже багато. Всі народи світу мають доступ до інформації про те, що є на теренах України. А це означає, що ми повинні думати про те, щоб ці пам’ятки виглядали достойно, щоб ті, хто їх бачить, сказали це не щось занедбане, не щось покинути, а це пам’ятка, яка доглянута. Це є світовий набуток. Тому ми чуємося причетними до світової культури і це предмет нашої гордості”, — каже історик Іван Сварник.

69 років Україна член ЮНЕСКО: що це означає для Львова

Центр Львова, який перебуває під захистом ЮНЕСКО. Суспільне Львів

За вимогами ЮНЕСКО в історичному ареалі не можна зводити сучасні будівлі, які не вписуються в архітектурний ансамбль міста. Одне із наймасштабніших за останні 10 років, що зводили у історичному ареалі міста — це Меморіал Небесній Сотні на вулиці Кривоноса. Його архітектор Андрій Леськів каже – ще на етапі підготовки документів потрібно було погоджувати усе із вимогами ЮНЕСКО.

“Він є в зоні ЮНЕСКО і завдяки погодженням, завдяки важкій праці і проходженні різних процедур, нам вдалось не перебити, не акцентувати цю зону, а доповнити навіть”, — каже архітектор Андрій Леськів.

69 років Україна член ЮНЕСКО: що це означає для Львова

Центр Львова під захистом ЮНЕСКО. Суспільне Львів

Комісія ЮНЕСКО вже після початку повномасштабного вторгнення побувала у Львові. За словами радниці міського голови Лілії Онищенко, також кожні два роки львівська мерія має надсилати звіт про збереження культурної спадщини у місті.

“Вони пройшли по всіх наших об’єктах, які ми захистили, і сказали, що вони задоволені і це є добрий метод захисту пам’яток. Також, я думаю, що такий метод, який ми застосували, можна поширювати на всі міста. Ми це робили і допомагали іншим містам”, — каже радниця міського голови Львова із питань охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Загалом у Львові, за словами Лілії Онищенко, від початку повномасштабного вторгнення захистили близько 50 об’єктів культурної спадщини ЮНЕСКО.


Джерело: Суспільне мовлення України