Суспільне мовлення

Учням профтехучилища розповіли як гасити пожежі та розпізнати снаряди

До учнів Львівського профучилища комп’ютерних технологій завітали рятувальники, медики та поліцейські. Вони провели тренінги з цивільного захисту. Зокрема, навчали, як розпізнавати вибухонебезпечні предмети, гасити пожежу за допомогою вогнегасника та надавати першу домедичну допомогу.

“Такі заходи на часі. Бо ми знаємо, що в нас в країні відбувається. І кожна дитина повинна вміти в екстремальних ситуаціях знайти правильне рішення і надати першу медичну допомогу або загасити полум’я”, — каже керівниця училища Марія Поліщук.

Співробітники поліції спілкуються із учнями профтехучилища. Фото: Суспільне Львів

На тренінгу від Патрульної поліції Львівщини учні за допомогою спеціальних окулярів могли зрозуміти, що відчуває людина у стані сп’яніння. А, відтак, чому не можна сідати за кермо після вживання алкоголю. Серед тих, хто надягав спеціальні окуляри — першокурсник Віталій Шуплат.

“Вперше, якщо чесно, в такому стані. Голова паморочиться і хилить туди-сюди. Можна легко впасти, я разів 5 ледь не впав”, — говорить першокурсник Віталій Шуплат.

Учням профтехучилища розповіли як гасити пожежі та розпізнати снаряди

Учням профтехучилища за допомогою спеціальних окулярів показують, як почуває себе людина у стані алкогольного сп’яніння. Фото: Суспільне Львів

“Наші окуляри імітують стан алкогольного сп’яніння у людини. Тобто, кожен охочий може їх приміряти і відчути, як почуває себе людина у стані алкогольного сп’яніння. Людина в окулярах може пройти по прямій або кривій лінії і відчути наскільки важко це зробити. І як важко скоординуватися”, — каже представниця патрульної поліції Ольга Яремчук.

Крім того, медики показали учням, як надавати першу допомогу. Зокрема, як правильно накладати турнікети у разі поранення.

“Турнікет накладав не вперше, тому що накладав ще в таборі, коли ми були в Карпатах. А сьогодні дізнався, що людину можна врятувати в будь-який момент в різних ситуаціях”, — говорить першокурсник Артем Карпа.

Учням профтехучилища розповіли як гасити пожежі та розпізнати снаряди

Учням профтехучилища медики розповідають як надавати домедичну допомогу. Фото: Суспільне Львів

На занятті від рятувальників Львівщини учні вчилися розпізнавати вибухонебезпечні предмети: міни, артснаряди та гранати. Адже станом на сьогодні близько 30% площі України заміновані, каже представник Держслужби з надзвичайних ситуацій Сергій Дудко.

“Мінується все буквально. Часто знаходять снаряди чи вибухонебезпечні предмети Другої світової війни. Є ймовірність того, що вони можуть здетонувати. Якщо виявили щось з таких предметів, важливо не підходити, не чіпати ні в якому разі. За можливості огородити місце знахідки, подзвонити за номерами 101 або 112”, — каже представник управління запобігання надзвичайним ситуаціям Сергій Дудко.

Учням профтехучилища розповіли як гасити пожежі та розпізнати снаряди

Пожежна машина. Фото: Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Крім того, в училищі відпрацювали, як потрібно діяти у разі евакуації при пожежі.


Джерело: Суспільне мовлення України