Суспільне мовлення

Коронавірус дав ускладнення на серце. У львівській лікарні лікують 8-річного Назара

У львівській дитячій лікарні “Охматдит” лікують 8-річного Назара. У дитини після перенесеного коронавірусу розвинулося ускладнення — важке порушення ритму серця. Це перший такий випадок у лікарні, кажуть медики. Історію пацієнта розповіли у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні “Охматдит”.

Перші симптоми, які проявилися у дитини — це висока температура до 39, загальна слабкість, біль у животі та блювота. Батьки звернулися до центральної районної лікарні, де проживають. Там поставили діагноз — отруєння та надали лікування. Однак, стан хлопчика лише погіршувався. З’явився м’язовий біль, а також не зникав біль у животі.

“Організм, навіть, води не приймав. Слабкість сильна, весь зелений. Я знову звернулася до лікарів, настояла на УЗД. Хотіла усе перевірити. Там виявили накопичення рідини у плевральній порожнині”, — пригадує мама 8-річного Назара Марія.

У дитини також зафіксували порушення ритму серцевих скорочень, синюшність шкіри та перевели до реанімації. Окрім цього, виявили двобічну пневмонію. Далі хлопця перевели до Львівської обласної клінічної лікарні “Охматдит”.

“Ми одразу провели усі обстеження хлопчику. Діагностували міокардит, двобічну пневмонію. Як виявилося, дитина тільки-от перенесла Сovid-19, бо імуноглобулін G був більше ніж 10, тобто дуже високий титр. Зробили ЕХО серця. Частота серцевих скорочень була від 19 до 35, а це дуже мало. В дитини була порушена провідність серця на фоні вірусного міокардиту”, — розповіла завідувачка відділення анестезіології Віра Приймакова.

За словами Віри Приймакової, це вперше у лікарню потрапила дитина із таким важким ускладненням після коронавірусу. Хлопчика перевели на ШВЛ. Через негативну динаміку, ухвалили рішення про встановлення тимчасового кардіостимулятора.

Стан 8-річного Назара поступово покращується. Зараз серце хлопчика вже працює на 100%. Невдовзі йому мають забрати тимчасовий кардіостимулятор.

“Отруєння, як думали спершу, виявилося важким постковідним ускладненням. Це комбінація і вірусу, і бактерії. Ураження провідної системи серця та полісенментарна пневмонія. Covid-19 сильно б’є по імунній системі”, — додала завідувачка відділення анестезіології Віра Приймакова.

Ще деякий час 8-річний Назарко пробуде у кардіологічному відділенні “Охматдиту” під наглядом медиків.

Читайте також

Обидві нирки функціонують добре: у Львові лікують 4-річну Марію із двобічною нефробластомою

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Не міг самостійно дихати. Львівські медики прооперували немовля з рідкісною патологією


Джерело: Суспільне мовлення України