Суспільне мовлення

У місті на Львівщині відкрили меморіальну дошку автору ізраїльського гімну

Сьогодні, 27 квітня, у Золочеві встановили меморіальну дошку автору ізраїльського державного гімну, який є уродженцем Золочева. Нафталі Герц Імберу народився в 1856 році на Галичині і помер в Нью-Йорку у 1909 році.

Поет народився у Золочеві у 1856 році, тоді це була Австрійська імперія. Саме у цьому місті Нафталі Герц Імбер провів шкільні роки, розповів генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк.

У Золочеві відкрили меморіальну дошку автору ізраїльського гімну Нафталі Герц Імберу. Суспільне Львів

“У Золочеві була найбільша єврейська громада. Початок бере ще з XV століття. На початок Другої світової війни у Золочівському районі налічувалось до 9 тисяч євреїв, тобто це була велика громада”, — розповідає керівник відділу музею “Золочівський замок” Володимир Недзельський.

У Золочеві відкрили меморіальну дошку автору ізраїльського гімну

У Золочеві відкрили меморіальну дошку автору ізраїльського гімну. Суспільне Львів

Перші свої вірші Нафталі Герц Імбер почав писати у десять років. Поет багато подорожував світом, побував в Угорщині, Румунії, Молдові і в одній з мандрівок написав вірш, який згодом, з виникненням держави Ізраїль, став державним гімном.

“Він написав чудові вірші. Вони називаються “гатіква” — це перекладається як надія, надія з якою живе кожен юдей, що прийде час, коли він повернеться в святу землю. І цей вірш став основою гімну держави Ізраїль. Тобто це був пролог до створення держави Ізраїль”, — каже керівник представництва американського об’єднання комітетів для євреїв в Україні Мейлах Шейхет.

У Золочеві відкрили меморіальну дошку автору ізраїльського гімну

У Золочеві відкрили меморіальну дошку автору ізраїльського гімну. Суспільне Львів

Меморіальну дошку встановили у Золочівському замку, аби вшанувати автора ізраїльського національного гімну.

“Символічно, що ми відкриваємо її саме цього тижня, коли Ізраїль святкує 75-річчя Дня Незалежності. Два дні тому мільйони людей по усьому світу співали гімн на слова Нафталі Герц Імбера — уродженця Золочева”, — розповів надзвичайний і повноважний посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львівському медуніверситеті зменшилася кількість студентів з Індії: у чому причина


Джерело: Суспільне мовлення України