Суспільне мовлення

Виїзд за кордон, система “Шлях” та кількість порушників: ситуація на західному кордоні

Від початку повномасштабного вторгнення Росії та до 31 грудня 2022 року західну ділянку кордону перетнули 26 мільйонів людей. Як змінилися умови перетину кордону, про систему “Шлях” та обмеження для виїзду повнолітніх вступників закордонних вишів, розповів в ефірі Суспільне. Спротив заступник начальника штабу — начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління ДПСУ Ігор Матвійчук.

Ігор Матвійчук розповів, що від 24 лютого і до 31 грудня 2022 року з України через західний кордон виїхали 26 мільйонів людей.

“Складно сказати скільки виїхало точно, оскільки перші три тижні ми відповідно до Закону України Про прикордонний контроль застосовували спрощення стосовно жінок та дітей.

Але статистично, якщо станом на 31 грудня західну ділянку кордону перетнуло 26 мільйонів людей, то з них 14 мільйонів ми пропустили з внесенням у базу даних. Думаю, ще від трьох до п’яти мільйонів — це були жінки і діти”, — каже начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління ДПСУ Ігор Матвійчук.

Найбільш завантаженими пунктами пропуску є “Краківець”, “Шегині”, “Рава-Руська” та “Грушів”. Для перетину кордону прикордонник радить обирати ПП “Смільниця” чи “Угринів”, а якщо є можливість, закарпатську ділянку кордону. На початку повномасштабної війни усі пункти пропуску стали пішими. Зараз у цьому режимі функціонує лише ПП “Шегині”.

“Разом з тим, якщо люди прийдуть до будь-якого пункту пропуску з наявних восьми автомобільних, які є на україно-польській ділянці, і заявлять бажання отримати тимчасовий захист, якщо вони з зон активних бойових дій, то ми ухвалимо рішення і вони перейдуть пішки і на тих ділянках, їх зустрінуть також наші колеги поляки”, — каже Ігор Матвійчук.

Водночас відбулися зміни щодо вантажних перевезень. Є пункти пропуску, які пропускають вантажівки до 7,5 тонн. Це “Смільниця”, “Грушів”, “Угринів” та “Устилуг”. І ті які більше, ніж 7,5 тонн.

На запитання чи зменшується кількість порушників, які намагаються незаконно перетнути кордон, Ігор Матвійчук каже:

“Тенденція не зменшується, змінюються способи перетину кордону. Виходячи з того, що наше завдання — не допустити відтоку мобілізаційного ресурсу, людей, які мають прийти в центри комплектування і засвідчити свій статус…Станом на 31 грудня було 1200 підробок, якщо не помиляюся, а людей, яких ми просто повернули, бо вони не мали підстав для перетину кордону було орієнтовно 43 тисячі за рік”.

У людей, які перетинають кордон за допомогою системи “Шлях”, прикордонники перевіряють основні три критерії: наявність у цій системі, дозвіл від обласної військової адміністрації і наявність паспорта.

“Остання умова, яка передбачена правилами перетинання, це — перевірка мети. Це основне, чим ми керуємося, коли перевіряємо. Ініціативу про вдосконалення цієї системи, виходячи з того, що ми бачимо, хто нею зловживає, ми подавали і навіть під час приїзду на Львівщині Міністра внутрішніх справ. Він проводив нараду з цього питання і вивчав пропозиції”, — каже начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління ДПСУ Ігор Матвійчук.

Також Ігор Матвійчук розповів, що згідно з постановою Кабміну №57, у правилах перетину кордону громадянами на сьогодні є внесено орієнтовно 16 змін та доповнень. Відповідно до них, повнолітнім громадянам України, які мають намір вчитися за кордоном не дозволений виїзд. Право на такий виїзд тимчасово на початку вторгнення надавав голова Держприкордонслужби.

Читайте також

На Львівщині планують розширити дорогу до пункту пропуску “Рава-Руська”

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На кордоні з Польщею утворилася черга з вантажівок із зерном та сільськогосподарською продукцією


Джерело: Суспільне мовлення України