Суспільне мовлення

Збільшена у понад 17 разів жовчна протока : у Львові прооперували 63-річну жінку з рідкісною патологією

У Львові прооперували 63-річну мешканку області з вродженою рідкісною патологією. Жовчна протока жінки була збільшена у більш як 17 разів. Про це повідомили у пресслужбі Першого ТМО Львова.

Діагноз жінки — кіста жовчної протоки. Протока у нормальному стані становить до чотирьох міліметрів в діаметрі. У пацієнтки вона виявилася завширшки сім сантиметрів.

“Патологія рідкісна і зустрічається у 1 людини зі 100 000. І здебільшого проявляється ще в дитячому віці. Потребує нагляду і своєчасного хірургічного втручання. Кіста може перекрити відтік жовчі. А смертельна небезпека полягає у виникненні запального процесу, що може поширитись на інші протоки, саму печінку та спровокувати сепсис”, — зазначають у Першому ТМО Львова.

Про свою патологію жінка дізналася у 40 років, коли стався перший напад. Через відсутність досвіду виконання подібних операцій тоді обмежилися консервативним лікуванням. Це тимчасово зарадило.

Цьогоріч у 63-річної жінки стався гострий напад. На цей раз раптовий біль живота супроводжувався високою температурою. Жінка не могла їсти та схудла на сім кілограмів. У медзакладі пацієнтці провели КТ та МРТ.

“Під час втручання хірурги видалили патологічне розширення та відділили саму кісту від судин печінки, підшлункової залози та дванадцятипалої кишки. Також налагодили відтік жовчі з печінки, з’єднавши жовчні протоки з тонкою кишкою”, — розповіли у медзакладі.

Операція тривала дві години та минула успішно. На сьомий день після втручання пацієнтку виписали додому. Зараз жінка почувається добре.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові трансплантували нирку 5-річному хлопчику


Джерело: Суспільне мовлення України