Суспільне мовлення

Сміттєпереробний завод у Львові планують збудувати до кінця 2023 року

На вулиці Пластовій у Львові триває будівництво сміттєпереробного заводу. На заводі можна буде переробляти 250 тисяч тонн відходів щороку. Це та кількість сміття, яку збирають у Львові за рік. Паралельно з будівництвом заводу в Львові вже працює станція компостування харчових та садово-паркових відходів та триває рекультивація Грибовицького полігону. Про новий завод розповів мер Львова Андрій Садовий.

Площа ділянки сміттєпереробного заводу — 9 гектарів. Там зможуть працювати близько 180 людей. Наразі фахівці виконали вже 100% проєктувальних та 25% будівельних робіт.

“Орієнтовно понад 20% об’єму робіт є виконано. Ми плануємо до кінця цього року повністю закінчити будівельну частину і переходимо до етапу монтування обладнання, щоб наступного року завод повністю увійшов в робочу потужність. Паралельно у нас працює станція компостування і від 5-10% всіх відходів проходить через компостування”, — каже Андрій Садовий.

Будівництво сміттєпереробного заводу в Львові. Telegram/Андрій Садовий

Проєкт із компостування відходів запрацював у 2020 році. На станції збирають органічні та садові відходи та переробляють на компост. За словами директора комунального підприємства “Зелене місто” Тараса Калужного, сміттєпереробний завод сортуватиме усі відходи і знезаражуватиме їх:

“На лінії ми забираємо метал, пластик, всі небезпечні відходи. В кінці ми отримуємо RDF-паливо і вторинну сировину, яку будемо збувати компаніям, які в цьому зацікавлені. Є дві компанії, які готові купувати RDF-паливо та вторсировину”.

Будівництво сміттєпереробного заводу в Львові

Будівництво сміттєпереробного заводу в Львові. Суспільне Львів

Паралельно триває рекультивація Грибовицького сміттєзвалища. Під час технічного етапу звалище вкрили захисним екраном, що унеможливлює утворення фільтратів. На біологічному етапі там планують висадити сквер. Роботи з рекультивації виконали на 91%.

На Львівщині планують побудувати сміттєспалювальний завод: на якому етапі проєкт

Після того, як запрацює сміттєпереробний завод, близько 20-30% відходів доведеться захоронювати на полігоні, вважає голова міжнародної благодійної організації “Екологія-Право-Людина” Ольга Мелень-Забрамна.

“Але в нас цього полігону немає, як закрилося Грибовицьке сміттєзвалище, ми майже не бачимо ніякого руху в тому, щоб Львів шукав місце для полігону, де буде захоронюватися сміття, чи то після цього заводу на Пластовій, чи те сміття, яке в нас зараз утворюється. Розуміємо, що вже багато років міська рада величезні кошти вкладає у транспортування сміття на інші полігони по всій Україні”, — каже Ольга Мелень-Забрамна.

План будівництва сміттєпереробного заводу

План будівництва сміттєпереробного заводу. Telegram/Андрій Садовий

Попередня вартість будівництва заводу була 36 млн євро. У зв’язку зі зміною курсу валют та коректив у ремонтних роботах вартість зросла орієнтовно до 50 млн євро, розповів Андрій Садовий. За його словами, завершити будівництво планують до кінця 2023 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо

  • Львівський полігон твердих побутових відходів поблизу села Великі Грибовичі відкрили близько 60 років тому.
  • У 2011 році Львівська міська рада визнала ситуацію на сміттєзвалищі у Великих Грибовичах та на прилеглих територіях “екологічно недопустимою та такою, що потребує невідкладного вирішення”.
  • У травні 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі була пожежа. Через зсув сміття загинули 4 людини. Роботу звалища зупинили, сміття зі Львова почали вивозити на інші полігони області та України.
  • У 2017 році міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що будівництво сміттєпереробного заводу планують розпочати за рік, проте у 2018 році будувати завод так і не почали.
  • Один із ліквідаторів пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі реконструював хронологію подій.
  • У серпні 2020 року Львівський окружний адміністративний суд постановив, що усі засідання щодо будівництва сміттєпереробного заводу у Львові транслюватимуть онлайн.
  • Галицький районний суд Львова виправдав ексчиновника Львівської міської ради Юрія Гольця, якого звинуватили у службовій недбалості, що призвела до пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі.
  • У квітні 2021 року на Грибовицькому сміттєзвалищі почали монтувати системи для дегазації полігону. Там планують пробурити 300 свердловин для видобутку біогазу. Про це Суспільному розповів тодішній керівник комунального підприємства “Зелене місто” Святослав Євтушенко.
  • У серпні 2021 року на Грибовицькому сміттєзвалищі розпочали новий етап рекультивації. Підрядна організація підрядна почала вкривати полігон дренажним та ізоляційним шаром, щоб законсервувати сміття.


Джерело: Суспільне мовлення України