Суспільне мовлення

Львівське підприємство розробляє тримісне багі для військових

Львівське металообробне підприємство розробляє багі “Тризуб” для українських військових. Його особливість в тому, що авто є тримісним. Багі — швидке і маневрове. Бійці, зокрема розвідники або ж прикордонники, зможуть його використовувати для різних фронтових завдань. Про це Суспільному розповів керівник металообробного підприємства Олесь Дмитришин.

Багі спроєктували на підприємстві, яке виготовляє металовироби вже чотири роки. Раніше там робили металеві конструкції для автотранспорту, займалися виробництвом вантажних і туристичних причепів. А останні пів року працюють над бойовим багі. Військові зможуть його використовувати у розвідці, під час спецоперацій або ж при патрулюванні кордону.

“Наш проєкт називається “Тризуб”. Чому “Тризуб”? Бо три бійці: основний водій і два побратими поруч. І також наше багі конструктивно складається з трьох частин – це є бойова частина, яка максимально захищена, ліворуч частина – моторний блок і привід, і передня частина, яка ще розробляється – керування і передня підвіска”, — каже керівник металообробного підприємства Олесь Дмитришин.

Олесь Дмитришин. Суспільне Львів

За словами керівника підприємства, чимало елементів багі спроєктували самостійно.

“Для виготовлення багі ми взяли за основу двигун і шасі, деякі вузли поширених автомобілів “Volkswagen Group”. Принципово ми відмовилися від використання будь-яких вузлів від “ВАЗ”, “УАЗ”, “ГАЗ”, інших пострадянських і російських виробників. Багато вузлів, таких як несуча конструкція, деякі важелі ми спроєктували самостійно”, — каже Олесь Дмитришин.

Конструкція багі

Конструкція багі. Суспільне Львів

Особливість цього багі у тому, що автівка є тримісною.

“Спілкувалися з військовими, вони казали, що два місця — це замало. Чотири — вона виходила дуже велика. Там є нюанси по прохідності, по маневровості і керованість – те, що водій сидить по центру, йому ніхто не заважає”, — каже конструктор Василь Шульган.

За потреби ззаду може розміститися ще четверта людина.

“Там можна поставити кулемет і четверта людина може сісти на багажне відділення і вести також вогонь. Дно у нас має пласку поверхню, тому при переїздах на пересічній місцевості вона буде мати кращу прохідність, не буде зачіпатись дном за нерівні поверхні”, — каже інженер-конструктор Андрій Веретільник.

Розробка багі на підприємстві

Розробка багі на підприємстві. Суспільне Львів

На трасі багі зможе розвивати швидкість до 120 кілометрів на годину. По бездоріжжю – 60-70 км. Зараз багі готове на 70 відсотків.

“Тут встановлений двигун — 1,9 дизеля обслужений. Також буде вмонтований радіатор більший, щоб було краще охолодження двигуна, і якщо буде якесь швидке маневрування або по дорогах поганих, щоб двигун не перегрівався. Він надійний, але все-таки охолодження мусить бути хороше. Потужність його буде — 110 кінських сил. Це дуже багато для цього багі. Воно буде важити кілограмів 700-800. Потужності вистачить з головою. Вона буде швидка, маневрова, по якихось легесеньких болотах, по гравію і тому подібне, як наші хлопці в полях здебільшого воюють, то його буде достатньо”, — каже моторист Ігор Кузьмінський.

Багі завершене на 70%

Багі завершене на 70%. Суспільне Львів

За місяць планують завершити роботу над першою автівкою. Її вартість — близько 500 тисяч гривень. Зараз підприємцям ще необхідно вкласти понад 100 тисяч гривень. Після цього авто випробують і розпочнуть виробництво наступних. Підприємство готове робити по два-три таких багі щомісяця.

Читайте також

Відпрацьовуватимуть знищення повітряних цілей: сили ППО “Захід” отримали VR-тренажер

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Авто для мами-підполковниці. 16-річна львів’янка зібрала гроші на автомобіль для військових на Донеччині


Джерело: Суспільне мовлення України