Україна і світ

У Польщі 105 українських військових тренуються на танках Leopard 2

У Польщі стартували навчання українських військовослужбовців на бойових танках Leopard 2. Загалом у тренуваннях беруть участь понад 100 воїнів.

Про це поінформували в Міністерстві оборони Польщі.

У понеділок, 13 лютого, тренування українських танкістів на Leopard 2 відвідали президент Польщі Анджей Дуда та міністр оборони країни Маріуш Блащак. Вони прибули до тренувального центру у Свєнтошуві та поспілкувалися з інструкторами, які проводять навчання для солдатів Збройних сил України.

Зараз дивляться

– На прохання президента України розпочинаємо підготовку українських танкістів. У навчаннях беруть участь досвідчені військові, налаштовані на захист України. Свою союзницьку діяльність ми здійснюємо через військову та гуманітарну допомогу, а також організовуючи навчання, – наголосив Дуда.

Він нагадав, що Польща планує передати Україні роту танків Leopard 2A4 у рамках танкової коаліції. Метою є створення бригади з сучасних західних танків.

Маріуш Блащак, своєю чергою, повідомив, що Канада вже поставила до Польщі танки, на яких тренуються українські військові. Варшава тепер чекає на танки та інструкторів від Норвегії.

Підготовку українських танкістів здійснює 10-та бронетанкова бригада польської армії, а також канадські інструктори. Навчальний центр, де відбуваються тренування, оснащений імітаційною базою сучасного бою. Навчання проводяться на базі тренажерів та іншого обладнання.

Як проходять тренування

Як розповів журналістам керівник навчальної групи полігону 10-ї бронетанкової бригади Кшиштоф Сєрадзький, на навчання до Польщі прибули 105 українських військових. Йдеться про 21 танковий екіпаж, а також технічний персонал для обслуговування танків.

Підготовка українських танкістів практично така ж, як і польських, але більш інтенсивна. Тренування проходять на танковому полігоні у Свєнтошуві (на південному заході Польщі). Навчання тривають вже тиждень, а весь курс займе близько місяця.

Українські воїни вчаться керувати танками Leopard 2 щодня протягом близько 12 годин.

– Ми зазвичай навчаємо польських танкістів протягом двох місяців по вісім годин на день… А українських танкістів ми навчаємо протягом місяця: з понеділка по суботу по 12 годин, або довше, якщо потрібно, – наголосив Сєрадзький.

На першому етапі тренування передбачають теоретичні заняття в поєднанні з практикою на тренажерах і на танках. Далі українські військові перейдуть до тренувань лише на тренажерах і танках. І завершальним етапом підготовки стане перевірка навичок під час стрільби танковими боєприпасами.

Польський військовий наголосив, що українці мають досвід управління танками, а тому швидко вчаться.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Міноборони Польщі, Wnp.pl


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-13 20:36:12