Україна і світ

Офіційно: «вагнер» — транснаціональна злочинна група. США оприлюднили нові санкції

Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США вживає додаткових заходів для зниження спроможності російської федерації вести війну проти України.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби Міністерства фінансів США.

Нові санкційні обмеження торкнулися 17 фізичних осіб та понад двох десятків юридичних організацій, а також чотирьох літаків. Примітно, що серед тих, хто потрапив під санкції, фігурують російські оборонні структури.

Зокрема, санкції стосуються виробників російської зброї та компаній, залучених до війни в Україні, в тому числі пвк «вагнер».

Група «вагнер» є російською приватною військовою компанією, очолюваною євгенієм пригожиним, приятелем путіна та об’єктом численних санкцій США. «вагнерівці» беруть участь у підтримуваних кремлем бойових операціях по всьому світу, зокрема й у війні путіна проти України. група «вагнер» також втрутилася та дестабілізувала країни Африки, вчиняючи масові порушення прав людини та вимагаючи природні ресурси у їхніх людей.

Мінфін США додав до санкційного переліку низку юридичних і фізичних осіб на різних континентах, які підтримують діяльність пвк «вагнер».

Це російські акціонерні товариства Терра Тек та БАРЛ, китайська Changsha Tiany та Space Science and Technology Research Institute Co. LTD, а також її люксембурзьке представництво Spacety Luxembourg. Ці компанії надавали «вагнерівцям» космічні й аерознімки для військових операцій в Україні.

Під обмеження також потрапили особи у Центральноафриканській Республіці, зокрема «офіцерська спілка міжнародної безпеки», її директор олександр іванов та sewa security services, а також «вагнерівець» валерій захаров та авіакомпанія kratol aviation, що базується в ОАЕ.

Оголошення пвк «вагнер» транснаціональною злочинною організацією означає замороження будь-яких американських активів угруповання та забороняє фізичним і юридичним особам США надавати кошти, товари або послуги цій групі.

Як повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен, Держдеп запровадив візові обмеження щодо 531 військовослужбовця росії за дії, які загрожують або порушують суверенітет, територіальну цілісність або політичну незалежність України.

Крім того, Міністерство фінансів США запровадило санкції проти низки російських фізичних та юридичних осіб, серед яких:

  • віцепрем’єр-міністр рф денис мантуров;
  • голова татарстану рустам мініханов,
  • дружина голови татарстану гульсина мініханова (одна з найбагатших жінок росії — ред.);
  • голова концерну «калашников» алан лушніков;
  • засновник російської телекомунікаційної компанії yota сергій адоньєва та його сини. Компанія адоньєва, яхти і літак також потрапили під обмеження;
  • начальник управління президента рф щодо забезпечення діяльності думи, співробітник адміністрації президента олександр харичев;
  • директор федеральної служба виконання покарань росії (фсин) аркадій гостєв;
  • голова концерну «алмаз-антей» ян новіков.

До списку санкцій США, зокрема, потрапили:

  • вантажна авіакомпанія «авіакон цитотранс» та чотири пов’язані з нею літаки іл-76тд;
  • уральський завод цивільної авіації (узга);
  • концерн повітряно-космічної оборони «Алмаз-Антей».

Мінфін поширив санкції і на такі російські підприємства, як «судноремонтний завод», завод «звезда», центр судноремонту «дальзавод», кб «лазурит», інші судноремонтні та суднобудівні заводи, а також їх закордонних партнерів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Підготував Віталій Литвин

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-27 14:41:43