Україна і світ

У 12 країнах Європи у 2022 році були побиті температурні рекорди

Дванадцять європейських країн побили місячні температурні рекорди у 2022 році, коли на континенті було зафіксовано найспекотніше літо.

Газета The Guardian проаналізувала 27 країн Європи і у дванадцяти зафіксувала високі температурні показники протягом принаймні одного місяця 2022 року. У кожному випадку аномалії були більш ніж на 1,9ºC вище середньої температури, зареєстрованої між 1991 і 2020 роками, принаймні протягом одного місяця.

Згідно з даними Служби кліматичних змін Коперника (C3S), в Європі зафіксовано другий найтепліший рік за всю історію спостережень і найспекотніше літо.

Найбільше підвищення температури зафіксовано наприкінці літа, жовтні та грудні. В Австрії середня температура в жовтні 2022 року була на 3,3ºC вищою за середню жовтневу, зафіксовану з 1991 по 2020 рік. Франція та Словенія також зафіксували температурні аномалії на 3ºC або більше того місяця. У Хорватії та Греції у грудні було 3ºC.

В Італії було тепліше середнього протягом усіх місяців року, крім двох. Найвищу місячну аномалію температури було зафіксовано у травні, жовтні та грудні. Іспанія та Португалія також були встановлені аномальні рекорди.

Скриншот: The Guardian

Більша частина європейського континенту пережила посуху, а кількість лісових пожеж влітку були найвищими за 15 років.

Для всього світу 2022-й став п’ятим найтеплішим роком за всю історію спостережень, а останні вісім років разом узяті були найтеплішими за всю історію спостережень, згідно з даними Служби кліматичних змін Коперника. Середня глобальна температура в 2022 році була на 1,2ºC вищою, ніж середня за базовий період 1850-1900 років.

Однак таке підвищення температури не було рівномірним у всьому світі. В Австралії та Південній Америці у 2022 році температура була прохолоднішою за середній показник. До зниження температури у тихоокеанському реагіоні призвели умови Ла-Нінья (зниження поверхневої температури води нижче кліматичної норми на сході тропічної зони Тихого океану, це протилежність Ель-Ніньйо, – Ред.).

Однак у північній півкулі, особливо в Арктиці та Європі, температура була набагато вищою. Температура в Європі зростає вдвічі швидше, ніж у середньому по світу, а в Арктиці – учетверо.

У звіті C3S сказано також, що в деяких частинах Західної Європи, Близького Сходу, Центральної Азії та Китаю, Нової Зеландії, північно-західної Африки та Африканського Рогу був найтеплішим роком за всю історію спостережень.

Заступниця директора C3S Саманта Берджесс каже, що тепліший глобальний клімат провокує збільшення екстремальних погодних явищ.

— Вони більш інтенсивні, вони більш часті, і це має наслідки не лише для людей, але й для екосистем, біорізноманіття та середовища існування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зростання посух, хвиль спеки та повеней, які вражають частини світу, які до такого не звикли, дедалі частіші. Професор гідрології в Університеті Редінга Ханна Клоук вважає, що людству слід адаптувати свій спосіб життя до нових реалій швидше, ніж будь-коли раніше.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-10 23:44:40