Україна і світ

2023 стане роком відбудови: Шмигаль окреслив чотири джерела фінансування зруйнованого Росією

2023 рік стане роком не тільки української перемоги, але й великої відбудови пошкодженого та зруйнованого.

Про це у своєму виступі в Кабміні повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

– Масштаби цих руйнувань колосальні. Мова йде про сотні мільярдів доларів втрат. Відповідно, програма відновлення України стане найбільшим проектом відбудови з часів Другої світової війни, – сказав Шмигаль.

Він зазначив, що уряд вже визначив чотири ключові джерела фінансування на відбудовування України:

Конфісковані російські кошти. Уряд вже спрямував 17 млрд грн вилучених коштів банків РФ у бюджетний Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. Процес конфіскації російських активів в Україні продовжується. Уряд також працює над тим, аби він розпочався і в країнах-союзників.

Кошти з державного бюджету. Цього року 35,5 млрд грн так само підуть у Фонд ліквідації наслідків збройної агресії за рахунок сплати НБУ частини свого прибутку.

Кошти міжнародних партнерів. Вже є перші кроки в цьому напрямку, адже США прийняли рішення про виділення на відновлення України $1,4 млрд, що дорівнює понад 56 млрд грн. Найближчим часом очікується надходження цих коштів.

Кошти донорів з усього світу, які зібрані на платформі United24, створення якої ініціював президент України Володимир Зеленський. Вже є відібрані перші проекти та відповідні фінанси. Сотні родин зможуть повернутися до власних домівок та нормального життя.

– Станом на зараз загальна сума на відновлення з уже зрозумілих нам джерел складає близько 110 млрд грн. Усього ж в цьому році розраховуємо отримати $17 млрд або 680 млрд гривень на першочергове відновлення пошкодженого та зруйнованого майна, – каже прем’єр-міністр.

Крім того, Шмигаль подякував всім партнерам та тисячам людей з різних країн світу, які допомагають Україні почати цей процес відбудови.

– Не маю сумніву, що завдяки підтримці наших друзів ми все відбудуємо і зробимо все ще краще, ніж було, – зазначив він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-10 20:19:22