Україна і світ

США закликають Італію якнайшвидше передати Україні ЗРК SAMP/T

У США вважають, що Італії потрібно якомога швидше передати Україні додаткові засоби протиповітряної оборони для боротьби з російською агресією.

Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван у розмові з дипломатичним радником прем’єра Італії Франческо Тало, пише газета La Repubblica з посиланням на джерела у Вашингтоні.

У Білому домі оприлюднили офіційну заяву, в якій йдеться, що Салліван і Тало засудили агресію Росії проти України. Вони підтвердили готовність надати додаткову допомогу Києву, зокрема, підтримку енергетичної стійкості та військового обладнання.

За даними газети, Вашингтон тиснув на Рим із метою якнайшвидшого постачання Україні систем ППО, насамперед комплексу SAMP/T італійсько-французького виробництва.

У виданні зазначають, що на політичному рівні Україні пообіцяли передати ці ЗРК ще декілька тижнів тому, але уряд Італії поки не затвердив рішення у шостому декреті про військову допомогу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Система SAMP/T має обмежені можливості проти балістичних ракет, але є потужним комплексом проти літаків, безпілотників і крилатих ракет. Рим має п’ять батарей SAMP/T та одну навчальну без машини з пусковими установками.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-07 21:27:11