Україна і світ

Українські воїни «приземлили» ударний варіант російського «Орлана-10»

За інформацією з передової, сьогодні засобами РЕБ наші бійці «приземлили» російський БПЛА «Орлан-10», на якому були два підвіси для касет з ВОГ (до 10 боєприпасів. — Авт.). Фактично — це так звана ударна версія безпілотника, який раніше застосовувався для ведення розвідки та спостереження за протяжними й локальними об’єктами у важкодоступній місцевості (так зазначено в характеристиках комплексу, хоча в назві є слово «багатофункціональний». — Авт.).

Комплекс «Орлан-10» складається з базової станції та декількох БПЛА. Максимальна злітна маса безпілотника, за різними даними, від 14 до 18 кг, з яких на корисне навантаження припадає 5 кг. Стартує з розбірної катапульти, здатний передавати відео на відстань до 120 км. Кожний БПЛА несе знімальну й передавальну апаратуру, модеми та навіть електрогенератори.

2018 року в Сирії західні експерти виявили спроби створити з БПЛА «Орлан-10» ударний дрон шляхом видалення дистанційно керованої апаратури та встановлення підвіски контейнера з боєприпасами. Однак успішність застосування такої версії «Орлана-10» викликала в експертів сумніви через малу (5 кг) вагу імпровізованої бомби.

У травні 2013 року на російському телеканалі «Звезда» був показаний сюжет про «унікальну розробку» — спробу перетворити розвідувальний дрон на умовно-ударний шляхом підвішування контейнерів для чотирьох осколково-фугасних ВОГів (ВОГ-25П. — Авт.).

«Оператори БПЛА знаходять ціль і скидають боєприпаси з висоти до двох кілометрів. Максимальне відхилення при попаданні — всього декілька метрів», — зазначили в сюжеті. За словами російських пропагандистів, ударні безпілотники «Орлан-10» весною 2022 року випробовувались у бойових діях в Україні й уже знищили п’ять військових об’єктів та повернулися назад.

Цікаво те, що ідея перетворити розвідувальний дрон на умовно-ударний була виконана не на заводському рівні, а звичайну кустарщину «Звезда» назвала «унікальною розробкою», повідомляє український військовий портал Defence Express.

«Найімовірніше, подібній «унікальній розробці» передувало доволі масштабне розкрадання грошей на черговий «аналоговнет», який далеко не відійшов від підробок. Для скидання використовується осколковий боєприпас схожий на ВОГ-25П, до якого було додано хвостове оперення. Всього дрон може підняти до чотирьох таких «бомб». Саму ідею адаптації рашисти, вочевидь, підгледіли в українських РКГ-1600, які зроблені з кумулятивних протитанкових гранат і призначені для знищення бронетехніки.

Щодо точності використання цієї системи, то про неї залишається лише здогадуватись, — розповідає Defence Express. — Якщо українська розробка призначена для скидання з мультикоптера, який зависає над ціллю, то «Орлан-10» може «бомбити» лише під час горизонтального польоту. Тому й принцип наведення дрона — невідомий, адже не факт, що в нього залишився запас ваги для камери».

Щодо «приземленого» наразі «Орлана», то і нього, за повідомленням, є контейнери для десятка (!) ВОГів, а це досить серйозна вага.

ВОГ-25 — це гранатометний постріл (Індекс ГРАУ — 7 П17; абр. від рос. Выстрел Осколочный Гранатометный) — осколковий боєприпас калібру 40 мм для підствольних гранатометів ГП-25 «Костьор», ГП-30 «Обувка»,ГП-34 та для ручних гранатометів РГ-6, РГМ-40 «Кастет», що поєднує в собі гранату й метальний заряд у гільзі.

Згідно з ТТХ ВОГ-25П:

Маса: 275 г

Маса ВР: 42 г

Довжина: 125 мм

Дистанція зведення: 10–40 м

Час самоліквідації: не менше як 14 с

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тобто для десятка боєприпасів, аналогічних ВОГ-25П, разом з «хвостовиками» необхідний запас ваги як мінімум 6–7 кілограмів. Крім того, має бути апаратура для наведення дрона на ціль. Тобто «приземлений» наразі «Орлан-10» — це чергова кустарна розробка, до яких вдаються російські «кулібіни». Але вона все ж становить певну небезпеку для українських воїнів на передовій.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-05 13:53:30