Суспільне мовлення

68 населених пунктів без світла: на Львівщині продовжують ліквідувати наслідки снігопаду

Цими вихідними, 2 та 3 грудня, через снігопади та зниження температури повітря без світла повністю залишилися 626 населених пунктів і 276 — частково. Станом на 18:00, понеділка, 4 грудня, 28 — повністю, 40 — частково.

Про це повідомила Суспільному речниця “Львівобленерго” Галина Петрушка. За її словами, аварійно-відновлювальні бригади працюватимуть допоки в оселях жителів області не повернеться світло.

Відсутність електроенергії

Від суботи, 2 грудня, у селі Буда, що на Яворівщині, не було світла. Вранці, 4 грудня, там бригади “Львівобленерго” відновлювали електропостачання.

“Обмерзання були дуже великі і дерева попадали, поламалося гілля, пообривали проводи, приїхали допомагати відновлювати їм електропостачання. Ліквідовуємо обриви, обрізаємо ті дерева, які впали, і проводимо монтаж проводів. Натягуємо провода повністю, в першу чергу, на високовольтних лініях”, — каже майстер Городоцької дільниці “Львівобленерго” Ігор Когут.

Фахівці “Львівобленерго” відновлюють електропостачання у селі Буда, 4 грудні 2023 року. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

Староста Яснинського округу Світлана Малишин каже, що в окрузі, де мешкають 1500 людей, були знеструмлені всі села.

“Світло зникло в цілому окрузі, тобто 5 сіл були знеструмлені, зникло світло в суботу (2 грудня, — ред) приблизно о 19:30 і по сьогодні ще не всі села мають світло. Вчора, 3 грудня, завдяки працівникам “Львівобленерго” деякі лінії були включені”, — каже староста Яснинського округу Світлана Малишин.

Про те, як були ці дні без світла розповів місцевий житель Руслан Ширедько.

“Вода є, бо в нас вода з вишки, поки є вишка набрана, то є вода, а опалення на дрова, але як немає світла, то насос не качає, тому і поки що без опалення”, — каже місцевий житель Руслан Ширедько.

68 населених пунктів без світла: на Львівщині продовжують ліквідувати наслідки снігопаду

Відновлення електропостачання на Львівщині, 4 грудня 2023 року. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

Відновити електропостачання у цьому селі та решті населених пунктів Львівщини у “Львівобленерго” обіцяють до вечора.

Цими вихідними було відключено від електрики 626 населених пунктів повністю і 276 частково, повідомила речниця “Львівобленерго” Галина Петрушка. Над відновленням працювали пів тисячі енергетиків.

“На вихідних ми мали велику проблему, тому що для енергетиків найгірше — це є мокрий сніг, який налипає. Тобто така температура в межах нуля. Воно налипає на лінії електропередач і робляться обриви”, — каже речниця “Львівобленерго” Галина Петрушка.

Ситуація на дорогах Львівщини 4 грудня

Через негоду працювала і снігоприбиральна техніка. Від снігу і ожеледиці дороги державного значення прибирали 130 машин, повідомив керівник служби відновлення та розвитку інфраструктури у Львівській області Олег Береза.

Олег Береза додає, що на сьогодні всі дороги державного значення є проїзними і почищеними від снігу. Вчора, 3 грудня, найскладнішими ділянками були об’їзна Львова, також були перемети на півночі Львівської області як на Ковель, на Луцьк, біля Бродів.

68 населених пунктів без світла: на Львівщині продовжують ліквідувати наслідки снігопаду

Працівники Служби відновлення розчищають дороги на Львівщині, 2 грудня 2023 року. Фото: Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Львівській області

“Інтенсивність опадів була надзвичайно сильна. В двох сусідніх областях — Тернопільській і Івано-Франківській навіть перекривали рух. Досі відбувається додатково очистка і на вечір знову будемо виставляти машини на чергування тому, що цього тижня будуть перепади з плюсової температури на мінусову. Виникає ожеледиця”, — каже керівник Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Львівській області Олег Береза.

Робота ДСНС під час снігопаду

Через ожеледицю і налипання снігу цими вихідними додалось роботи і надзвичайникам. Вони допомагали буксирувати автомобілі, які застрягли посеред заметів, і розблоковували транспорт, розповідає речник обласного управління рятувальників Віталій Туровцев. Таких виїздів було 24.

68 населених пунктів без світла: на Львівщині продовжують ліквідувати наслідки снігопаду

Рятувальники прибирають повалені дерева з дороги, 3 грудня 2023 року. Фото: ГУ ДСНС у Львівській області

“Наші оперативні підрозділи залучали, в ті моменти, коли потрібна була допомога людям, а саме якщо люди потрапили в затор. Коли швидка не могла доїхати до місця, щоб забрати хворих або застрягали автобуси, в яких знаходились люди і потрібно було надавати допомогу. Такі випадки були в Червоноградському та Стрийському районах, де було транспортування автобусів, які застрягли і не могли самостійно рухатися”, — каже речник обласного управління рятувальників Віталій Туровцев.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також рятувальники допомагали розрізати дерева, які впали на проїжджу частину і перешкоджали руху транспорту.


Джерело: Суспільне мовлення України