Суспільне мовлення

38 днів пробув у комі: львівські лікарі врятували хлопця, який потрапив у ДТП

16-річний Павло Мисько із Тернопільщини потрапив у ДТП, внаслідок чого пережив 4 зупинки серця та 38 днів перебував у комі. Історію підлітка розповіли у Першому медоб’єднанні Львова.

В аварію Павло потрапив 26 березня. Хлопець був за кермом мотоцикла, коли почалась злива. Він зіткнувся із автівкою.

“Ввечері в неділю ми були з донькою вдома і подзвонила моя подруга та сказала, що наші діти потрапили в автокатастрофу. Мій син Павло і його друг були на мотоциклі, потрапили під дощ і не впоралися з керуванням на повороті”, — розповідає мама Павла Олена.

16-річний Павло Миськів разом із родиною. Фото: Перше ТМО Львова

До тернопільської лікарні підліток потрапив у критичному стані. У хлопця 4 рази зупинялось серце, всі внутрішні органи були пошкоджені, селезінку лікарі видалили одразу. Павло впав у кому на кілька тижнів, потім прийшов до тями і знову — кома.

З Тернополя підлітка доправили до Львова. Львівські лікарі одразу підключили його до апарату гострого гемодіалізу, обладнання замість не працюючих нирок очищувало кров Павла.

“Він мав важку поліорганну недостатність, тобто в нього не працювали належним чином кілька органів та систем: дихальна система, серцево-судинна система та ниркова система, була ниркова недостатність”, — каже завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Ярема Безніско.

Згодом нирки Павла почали працювати самостійно і хлопець прийшов до тями. Після коми підліток наново вчився самостійно тримати голову, їсти, сидіти та ходити.

“Для нього перейти в положенні сидячи, враховуючи, що він був майже 40 днів в комі, і мав важкі стани, це було дуже важке завдання. Маленькими кроками ми досягали сьогоднішнього результату, що він за допомогою технічних засобів вже може зробити кілька кроків”, — говорить фізичний терапевт Сергій Худа.

38 днів пробув у комі: львівські лікарі врятували хлопця, який потрапив у ДТП

Пацієнт Павло Миськів разом із фізичним терапевтом Сергієм Худою. Фото: Перше ТМО Львова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зараз Павло вже вдома, його реабілітація триває. Лікарі кажуть, хлопець робить успіхи.


Джерело: Суспільне мовлення України