Україна і світ

У Німеччині спіймали російських агентів, які планували диверсії проти України

Двох громадян Росії заарештували на півдні Німеччини за підозрою в підготовці диверсійних атак на військові об’єкти США, повідомила в четвер німецька прокуратура.

Як пише Spiegel із посиланням на слідчих, арешт був проведений у середу вранці в Байройті (Баварія) силами спеціальної поліції.

Диверсії РФ у Німеччині проти України

За даними видання, головним підозрюваним є 39-річний Дітер С. з Баварії, який має німецьке і російське громадянство. Федеральна прокуратура ФРН звинувачує його, зокрема, в агентурній діяльності секретних служб, агентурній діяльності з диверсійною метою та “загрозливому для безпеки зображенні” військових об’єктів.

Зараз дивляться

За даними слідства, Дітер С. обговорював диверсійні операції в Німеччині зі зв’язковими з російських спецслужб із жовтня 2023 року. Повідомляється, що він погодився здійснювати підпали і вибухи на об’єктах військової інфраструктури, оборонних підприємствах і промислових об’єктах.

Серед іншого, у центрі уваги мали опинитися транспортні маршрути, які використовуються для перевезення військових вантажів. Кінцевою метою запланованих атак було підірвати підтримку України з боку Німеччини.

За даними слідства, Дітер С. також розвідував і фотографував американські військові об’єкти в Німеччині. Вважається, що він передавав відповідні зображення своїм російським клієнтам. Ймовірному шпигунові допомагав 37-річний Александр Й., який також має подвійне громадянство Німеччини та РФ. Щодо Олександра Й., Федеральна прокуратура ФРН також звинувачує в діях як агента розвідки. Він теж був заарештований у середу в Байройті.

За інформацією Spiegel, до числа військових об’єктів, за якими велося стеження, входили об’єкти збройних сил США в Графенвері (Баварія). Серед іншого, там розташований важливий військовий полігон, де американська армія навчає українських солдатів, наприклад, на бойових танках Abrams.

Головний підозрюваний

Як зазначає видання, ймовірний головний злочинець Дітер С. уже потрапляв у поле зору німецьких органів безпеки. У період з 2014 по 2016 рік німець-росіянин, як стверджується, перебував у незаконному збройному формуванні “Донецької народної республіки”.

Відтоді німецькі судові органи класифікували “ДНР” як терористичну організацію, тож Дітера С. також звинувачують в участі в терористичних організаціях за кордоном.

Оскільки у нього, вочевидь, була вогнепальна зброя, Федеральна прокуратура також почала проти нього розслідування за підозрою в підготовці насильницького злочину, що загрожує державі.

Як повідомляє Spiegel, Дітера С. і його підозрюваного спільника Олександра Й. доставили до Карлсруе в середу. Дітера залишили під вартою, а Олександр має постати перед слідчим суддею у Федеральному суді в четвер.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-18 13:22:21

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин